Bewegingsarmoe

Jongeren worden dikker, gulziger en gelukkiger, volgens het CBS. Ze drinken en roken te veel maar bewegen te weinig. En toch voelen ze zich kiplekker. Daarom helpt een overheidsplan om de levens van jongeren te beteren niet. Waarom zou een gelukkige 19-jarige zich tot matiging en beweging laten verleiden voor zoiets verafs als een gezonde oude dag?

Alles bevordert stilzittend consumeren. Jongeren hebben geen sportclub nodig om elkaar te ontmoeten. Daar is het café voor in de plaats gekomen. In de disco wordt wel bewogen. Dat gaat door tot vier uur 's morgens zodat de feestvierders de volgende dag het bed houden. Geld is het probleem niet. Na verlaging van het BTW-tarief voor zwembaden en fitnesscentra blijven discogangers even moe.

Gemeenten drijven sportterreinen bijeen, zo ver mogelijk buiten de stadskern. Sport is zonde van de grond. Ouderen kunnen buiten de stad gemakkelijk hun auto parkeren als ze zelf willen sporten of hun kinderen brengen. Maar zodra kinderen de achterbankleeftijd zijn ontstegen, gaan ze niet meer. Te ver om te fietsen. De opbrengst van de verkoop van centraal gelegen sportfaciliteiten kan weer worden gebruikt voor straffe voorlichting van de jeugd.

    • Maarten Huygen