België onderzoekt ultrarechts

De Belgische premier Guy Verhofstadt wil dat Justitie de banden tussen het extreem-rechtse Vlaams Blok en neo-nazistische groeperingen onderzoekt. Hij reageerde hiermee gisteren op het gedwongen aftreden van de Vlaamse minister Sauwens, die een bijeenkomst van oud-Oostfronstrijders en nazi-groeperingen bijwoonde. De liberale premier liet blijken zich zorgen te maken over het imago van België door de affaire, nauwelijks een maand voordat het land het EU-voorzitterschap van Zweden overneemt.

Minister Verwilghen (Justitie) schakeld eergisteren al het parket van Antwerpen in om de videoband van het Vlaams Blok op te eisen van de bijeenkomst.

Volgens Verhofstadt moet Justitie ook nagaan of op de bijeenkomst overtredingen zijn begaan tegen de wetten op racisme, privé-milities en negationisme (ontkenning van de holocaust). Verhofstadt noemde neo-nazistische bewegingen ,,de ruggengraat'' van het Vlaams Blok.