Akkoord bij NS op losse schroeven

Het akkoord tussen vakbonden en directie bij de Nederlandse Spoorwegen over de invoering van een nieuw werkrooster is opnieuw op losse schroeven komen te staan.

Gisteravond werd bekend dat de achterban van FNV Bondgenoten het akkoord met een kleine meerderheid afwijst, 126 tegen 116 stemmen. Dit is bevestigd door woordvoerder J. van Dijk van FNV Bondgenoten. Maandag besluit een delegatie van de leden in de `sectorraad', een soort parlement, samen met bestuurder A. van den Berg definitief over het akkoord.

De bonden en de ondernemingsraad bereikten 23 april, na enkele stakingsdagen die het treinvervoer verlamden, met de NS-directie overeenstemming over het omstreden nieuwe werkrooster. Het akkoord behelst invoering per 10 juni van het werkrooster (`rondje rond de kerk') en ontwikkeling op termijn van een mogelijk alternatief. De bonden gingen akkoord op voorwaarde van instemming door hun leden. De spoorwegbond VVMC, die de meeste leden onder het rijdend NS-personeel heeft, en het christelijke CNV hebben de raadpleging nog niet afgerond. De afwijzing door de FNV-leden lekte gisteren tegen de wens van het bondsbestuur uit via leden uit Noord-Holland.

FNV-bestuurder A. van den Berg heeft volgens voorzitter G. Wold van de ondernemingsraad van NS Reizigers eerder gezegd dat hij opstapt als de leden het akkoord afwijzen. Ook zijn voorganger bij Bondgenoten vertrok na een conflict met FNV-leden over het werkrooster.

Volgens de woordvoerder van Bondgenoten heeft Van den Berg het dreigement met vertrek evenwel ,,alleen in de hitte van de strijd'' uitgesproken. ,,Maar Andries is echt niet van plan met zijn portefeuille te wapperen'', zegt de woordvoerder.

Zij wijst erop dat de uitkomst van de vergadering, maandag, ongewis is, mede omdat ,,nog geen tien procent'' van de FNV'ers aan de ledenvergaderingen heeft deelgenomen.

Volgens voorzitter Wold van de ondernemingsraad bewijst de afwijzing door de FNV-leden andermaal dat het vertrouwen in de NS-directie bij het personeel structureel geschaad is.

Hij voorspelt dat de invoering van het nieuwe werkrooster per 10 juni ,,hoe dan ook tot chaos zal leiden''.

Ook als er geen nieuwe acties komen zal het ongemak zo groot zijn dat de invoering van het rooster ,,feitelijk onhaalbaar'' is. Wold was lid van de delegatie die met de NS-directie het akkoord sloot. De NS-directie wilde gisteren niet reageren.