ABN Amro

ABN AMRO BETAALDE wisselgeld in een compromis van Europees commissaris Monti (Mededinging) met een aantal Nederlandse en Belgische banken. In ruil voor verlaging en afschaffing door de banken van de buitensporige transactiekosten op het omwisselen van valuta in het eurogebied staakt `Brussel' een onderzoek hiernaar.

Maar er is nog veel meer mis met het grensoverschrijdend bankverkeer, en de vrees lijkt gerechtvaardigd dat ook de introductie van de chartale euro op 1 januari daar geen eind aan zal maken. De Rabobank gaat voorshands gewoon door met het berekenen van wisselprovisies en op Schiphol is het ABN Amro wegens omstandigheden (geen concurrentie ?) niet mogelijk een einde te maken aan het berekenen van hoge transactiekosten. De bank met het schuine lidwoord en negentiende op de wereldranglijst van banken moest deze week overigens bij de eerste presentatie van kwartaalcijfers tegenvallende resultaten aankondigen. De netto winst over het eerste kwartaal van dit jaar daalde met 12 procent. Over 2000 had ABN Amro een recordwinst geboekt van 3,1 miljard euro (6,8 miljard gulden).

    • Reinoud Roscam Abbing