Wraak Huis VS: blokkade betaling VN

Het Huis van Afgevaardigden heeft gisteren besloten een deel van de schuld aan de Verenigde Naties niet af te lossen als straf voor de verwijdering van Amerika uit de VN-mensenrechtencommissie.

Het gaat om een bevriezing van de derde en laatste achterstallige betaling van 244 miljoen dollar voor volgend jaar totdat de VS hun zetel terug hebben. Het Huis negeerde een verzoek van de regering-Bush om een wraakactie achterwege te laten, en stemde met 252 tegen 165 stemmen vóór. Het besluit heeft geen invloed op de schuldaflossing van 582 miljoen dollar voor dit jaar. In een geheime stemming in de Economische en Sociale Raad van de VN werd Amerika vorige week voor het eerst sinds de oprichting in 1947 weggestemd uit de 53 landen tellende mensenrechtencommissie.

,,Onze VN-vrienden hebben een keuze – als zij de betaling willen, dan moeten ze stemmen voor de terugkeer van de Verenigde Staten in de commissie'', zei de Democratische afgevaardigde Tom Lantos. De vergeldingsmaatregel wordt gezien als een compromis, dat het Congres in staat stelt uiting te geven aan zijn woede over het zetelverlies zonder dat het vorig jaar moeizaam bereikte akkoord over de Amerikaanse schuldaflossing aan de VN in de prullenmand belandt. De stap geeft de VN-lidstaten de mogelijkheid de VS te laten terugkeren in de commissie bij de volgende stemming in mei 2002, aldus voorstanders van de straf.

Maar tegenstanders zeiden dat Washington zijn schuld niet moet gebruiken in onderhandelingen en de VN niet moeten straffen voor de geheime stemming van vorige week, waarin Frankrijk, Oostenrijk en Zweden de drie open plaatsen voor Westerse landen kregen. ,,De overeenkomst die we bereikten, was om onze schuld te betalen'', zei de Democratische afgevaardigde Carolyn Maloney. ,,Het is fout om ons om te draaien en de regels te veranderen.''

Verscheidene afgevaardigden noemden het gisteren een schande dat de VS niet en erkende schenders van de mensenrechten wél in de commissie zitten. ,,We zullen ons niet lijdzaam opstellen als de Soedans en Libiës van deze wereld de VS ongeschikt verklaren om in de mensenrechtencommissie te dienen'', zei afgevaardigde Lantos.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei na afloop dat de straf onnodig was. ,,Wij denken niet dat het de juiste benadering was'', zei Powell. VN-secretaris-generaal Kofi Annan toonde zich opgelucht dat de VS het grootste deel van hun schuld dit jaar aflossen, maar hekelde het feit dat er voorwaarden worden verbonden aan de betaling van het laatste deel. ,,Lidstaten moeten volledig en op tijd betalen en zonder voorwaarden'', zei Annan. Maar hij zei ook dat hij ,,geen twijfel'' had dat de VS volgend jaar zullen terugkeren in de mensenrechtencommissie.