Wit en Groen

Amsterdam staat er vol mee: levende kunstwerken. De bewegingloos staande beelden zijn het populairst. Er zijn twee varianten. Wit, bij wijze van gips. En groen, dat brons moet verbeelden. `Net echt', maar vaak is het ook een beetje zielig, vooral als de schmink rond de ogen al wat uitgelopen is. De markt is in Amsterdam druk bezet. Dus denkt zo'n standbeeld: we gaan eens naar Rotterdam, ook een grote stad.

Maar Rotterdammers hebben weinig op met alles wat naar performance riekt. Zo'n levend kunstwerk staat hier dus wat verloren. Op de Lijnbaan bijvoorbeeld, als de avondschemer inzet.

Toch merk je soms dat Rotterdammers niet helemaal aan zo'n cultureel hoogstandje voorbijgaan. Een ouder echtpaar passeert, de vrouw met twee boodschappentassen, de man met de handen op de rug. Rustig doorlopend monstert hij de `gipsuitvoering' alsof het een knap geverfd tuinhekje is. En stelt vast: ,,Gisteren was-tie nog groen.''

    • Frans van der Helm