Vis met meisjesnaam

Hoe vind je de namen Nougatine, Praline en Amandine? Klinken ze niet prachtig? Zou je ook zo willen heten? Het zijn eigenlijk helemaal geen meisjesnamen. In Frankrijk heb je wel zoete lekkernijen die er naar luisteren.

Ik, ik geloof niet dat ik een mooiere meisjesnaam ken dan Vanille. Maar ik heb nog nooit een oude of jonge juffrouw ontmoet die zo werd genoemd. Vanille kennen wij als vanillestokje. Dat kookt mee in de melk als je moeder vanillevla- of pudding maakt. Maar, en dat klinkt voor ons heel vreemd, op sommige eilanden in de Stille Oceaan vinden ze het lekker bij de vis. Niet het stokje zelf maar alleen het aroma daarvan. Je zou het ook kunnen proberen, wie weet vind je het lekker.

Het is de bedoeling dat je niet al te grote (ongeveer als een eetlepel) stukken visfilet bakt in half olie en half boter en daar meteen een half vanillestokje bijdoet. Ook zout en wat peper erop strooien. Als de vis gaar is, en dat is hij al heel snel, haal je hem eruit en houdt hem warm tussen twee voorverwarmde diepe borden. Bij de olie en de boter en het stokje in de bakpan doe je alweer een paar eetlepels crème fraîche en je zet het vuur hoog tot de saus dikker wordt. Stokje eruit, vis op het bord en saus erover. Op de eilanden doen ze die saus over de mahi mahi. Dat is een tropische vis. Ik heb er een tekening van gezien. Hij was niet in een goeie bui toen die werd gemaakt. Moest je hem zien kijken. Alsof hij zijn laatste wormpje versnoept had.

Ze eten daar die mahi mahi met fafa. Fafa is, of je het nu gelooft of niet, een soort spinazie.

Zou je niet graag (of misschien alleen af en toe) Fafa willen heten?

    • Philip Mechanicus