Verantwoord hout, graag

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is gisteren in Rotterdam samen met twaalf bedrijven met een actie begonnen om de consument ertoe te bewegen hout te kopen uit verantwoord beheerde bossen met het FSC-keurmerk. FSC staat voor Forest Stewardship Council en garandeert dat bij de houtproductie niet klakkeloos te werk wordt gegaan maar dat rekening is gehouden met ecologie en de omstandigheden van de bevolking.

Slechts één procent van consumenten kent het FSC-keurmerk, aldus het WNF. Wel zegt ruim zeventig procent van de ondervraagden het belangrijk te vinden dat hout uit goed beheerde bossen komt. Dat twaalf houtproducerende bedrijven met duizend filialen meedoen moet als een grote sprong voorwaarts worden beschouwd, aldus Gerhard van den Top, hoofd natuurbescherming van het WNF. Van den Top: ,,Veel houtproducerende landen twijfelen of mensen bereid zijn gecertificeerd hout te kopen en daar ook meer voor te betalen. Met de steun van het bedrijfsleven, en ook van de overheid, kunnen we hen laten zien dat die bereidheid er is.''

Nu komt het meeste FSC-hout nog uit de Scandinavische cultuurbossen. Om de kosten te drukken gaan bedrijven als Kwantum zelf plantages in lage-lonenlanden beheren.

Met de overheidssteun voor verantwoord bosbeheer gaat het slecht, zegt het Wereld Natuur Fonds. Onlangs hebben de natuurbeschermers minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) erop gewezen dat haar besluit om alleen nog landen met `good governance' financieel te steunen rampzalige gevolgen heeft voor onder andere het enorme tropische regenwoud in Centraal Afrika. Van den Top: ,,Wij moeten daar het programma voor verantwoord bosbeheer stoppen, omdat Nederland zich terugtrekt. Het gaat om een bedrag van 25 miljoen gulden over drie jaar dat hard nodig is om dit tropische regenwoud, met olifanten en mensapen, te redden. Straks zullen de zwak bestuurde landen daar kiezen voor het economisch gewin op de korte termijn, en natuur en milieu worden daarvan het slachtoffer.''

    • Arjen Schreuder