Van Hoogevest restaureert Rijksmuseum

Het Amersfoortse bureau Van Hoogevest Architecten gaat het Rijksmuseum in Amsterdam restaureren. Dit heeft de Rijksgebouwendienst donderdagmiddag bekendgemaakt.

De keuze voor Van Hoogevest is gemaakt door de gezamenlijke opdrachtgevers, bestaande uit de Rijksgebouwendienst (ministerie van VROM), het Rijksmuseum en het ministerie van OCW (Cultuur). Van Hoogevest werkt onder verantwoordelijkheid van het Spaanse architectenbureau Cruz & Ortiz uit Sevilla, dat in april 2001 is gekozen als hoofdarchitect.

Het bureau uit Amersfoort heeft al een aantal grote gebouwen in Nederland onder handen genomen, waaronder het Raadhuis van Hilversum, de Sint Servaaskerk in Maastricht en de Domkerk in Utrecht. Nu is het bureau bezig met de herbouw van Kasteel Heemstede bij Houten.

De selectie van het bureau vond plaats na een presentatie van vijf gegadigden. Die moesten aantonen hoe zij bouwhistorisch onderzoek hadden gedaan en hoe zij dachten nieuwe installaties in het oude gebouw in te passen. Ook moesten zij een plan presenteren om de muurschilderingen te bewaren. Het originele concept van Cuypers uit 1885 moet in ere worden hersteld.De verbouwing gaat 445 miljoen gulden kosten en moet eind 2006 klaar zijn.