Twee Groninger raadsleden weg

Twee gemeenteraadsleden van de PvdA in Groningen zijn met onmiddellijke ingang uit de raad gestapt. De PvdA is met 13 van de 39 zetels de grootste partij in de raad.

Oud-fractievoorzitter A. Timmerman en D. van Vree noemen als reden een ,,onwerkbare situatie''. Persoonlijke verhoudingen en emoties belemmeren de aanpak van inhoudelijk politieke zaken, stellen beiden. ,,Zo'n werksituatie is voor een politieke partij catastrofaal.'' De twee verklaren dat de afgelopen drie jaar ,,dusdanig sporen'' heeft nagelaten, dat ze de motivatie missen om verder te gaan. Eerder legden de raadsleden M.Tent en J. Bos hun functie neer. Bos omdat hij zijn baan bij de politie niet kon combineren met het raadslidmaatschap, Tent omdat ze te weinig ruimte kreeg voor discussie. Timmerman legde onlangs al haar fractievoorzitterschap neer. De nieuwe fractievoorzitter M.van Dijken betreurt het vertrek van haar collega's. Ze is het echter niet eens met de kritiek dat de overgebleven raadsleden hun oren te veel zouden laten hangen naar de mening van wethouder Willem Smink. Die leed enkele maanden geleden een nederlaag, toen zijn plan tot renovatie van de noordwand van de Grote Markt, inclusief de aanleg van een parkeergarage onder de Grote Markt, in een referendum werd weggestemd.