Super Turbo Mega Massa als booster

Bij de Utrechtse sportschool Body Magic staat de koelkast vol met zogeheten energy-drinks. AA-drink, Extran en Aquarius zijn de meest gangbare merken. Onschuldige drankjes die bij de benzinepomp of in de supermarkt verkrijgbaar zijn. De frisdrank die lijkt op cassis, blijkt een fatburner. Het drankje is populair onder de bezoekers van fitnesscentra.

Achter de balie staan potten met voedingssupplementen (eiwitten en proteïnes in poedervorm). Bianca Idema van Body Magic: ,,Dat kun je gewoon in de winkel kopen. Het is aanvullende voeding en ik ga ervan uit dat het goed spul is. We kopen het bij een groothandel.''

Body Magic verkoopt alleen voedingssupplementen. Dopegebruik wordt niet geaccepteerd. ,,Ze mogen hier zelfs niet hun eigen drankjes meenemen. Als ik merk dat leden verboden middelen gebruiken, zijn ze hier niet welkom.''

Een andere Utrechtse sportschoolhouder, die anoniem wil blijven, wijst dopegebruikers niet de deur. ,,Als jij in het weekend bezopen bent geweest stuur ik jou toch ook niet weg?'' Met zijn gespierde arm wijst hij naar de vitrine bij de bar. Ook hier energiedranken, potten met eiwitten (Protein 80) en creatine (een vitaminepreparaat dat herstel bevordert). ,,Dat is alles wat hier staat, niet veel. Mijn doelgroep bestaat slechts uit mensen die werken aan conditieverbetering. Ik heb geen zin in dopegebruikers. Ik ben geen arts.''

Volgens de sportschoolhouder bevatten voedingssupplementen geen verboden middelen. ,,Je denkt toch niet dat groothandels daar hun vingers aan willen branden? Ze leveren aan zoveel fitnesscentra'', zegt hij.

Peter Boog van fitnesscentrum Body Conditioning heeft een soortgelijk assortiment, alles van het merk Fitshape, van oud-profvoetballer Tshen La Ling. ,,Ik heb dat aangeschaft omdat het een gerenommeerd merk is, alles op natuurbasis. Zelf heb ik er geen verstand van.''

Behalve creatine, energiedranken en vetverbranders zijn bij Body Conditioning ook veel soorten eiwitten en mineralen te koop met namen als Mega Vita, Crash Weight en Super Turbo Mega Massa. ,,Dat laatste is een soort spiervoeding, dat verkoop ik ook in shakers achter de bar'', aldus Boog. Xcelerator? ,,O dat drankje... Dat is een soort booster, ze verzinnen van alles tegenwoordig.''

    • Pieter de Vries