Staat eist geld van Den Haag voor schade Binnenhof

De Nederlandse staat stelt de gemeente Den Haag voor 2 miljoen gulden aansprakelijk voor waterschade op het Binnenhof sinds 1998. Volgens de Rijksgebouwendienst is het grondwaterpeil onder het parlement met 35 centimeter gestegen. Dat zou komen door het uitbaggeren van de Hofvijver naast de Eerste Kamer in 1998 en de aanleg van de tramtunnel in het centrum van de stad sinds 1996. Door het verhoogde grondwaterpeil hebben de kelders onder het parlement sinds drie jaar te maken met extreme wateroverlast bij verhoogde regenval.

De schadeclaim is vorige week door de Rijksgebouwendienst per brief ingediend bij de gemeente. De dienst baseert zich op een rapport van TNO naar de grondwaterstanden op het Binnenhof tussen 1998 en september 2000. In september 1998 kwamen de kelders en het souterrain van het Binnenhof blank te staaan na hevige regenval. Volgens TNO kregen de kelders naast de Hofvijver al in februari van dat jaar last van lekkage, een maand nadat in opdracht van de gemeente voor het eerst sinds 1900 begonnen werd een sliblaag te verwijderen.

Volgens TNO zorgt ook de tramtunnel, enkele honderden meter verderop, voor een opstuwing van het grondwater in westelijke richting van naar schatting tien centimeter. De tramtunnel, ruim een kilometer lang, ligt dwars op de stroomrichting van het grondwater, waardoor het grondwater niet wegkan. Een woordvoerster van de Rijksgebouwendienst spreekt van ,,een klein aandeel, zeg 15 procent'' van de tramtunnel in de stijging van het grondwaterpeil onder het Binnenhof, vergeleken bij het baggeren in de Hofvijver.

Den Haag wijst de aansprakelijkheid voor de waterschade af, zo bleek gisteravond. ,,De Rijksgebouwendienst is zelf verantwoordelijk voor de waterdichtheid van de eigen kelders,'' aldus wethouder Stolte (Milieu) gisteravond in de gemeenteraad. Hij wees de suggestie van de hand dat de tramtunnel voor een `ondergronds stuwmeer' in westelijke richting zou zorgen. ,,Het is niet van de tramtunnel naar de Hofvijver, maar van de Hofvijver naar de tramtunnel'', aldus Stolte. De Rijksgebouwendienst legt de komende maanden een ringleiding met vier pompen aan op het Binnenhof om wateroverlast beter op te vangen.