Rotterdam

De ruwweg tweehonderd partners van KPMG moeten toch even geschrokken zijn na de uitspraak in de kwestie-Peper door de tuchtraad van accountants. De advocaat van de voormalige burgervader van Rotterdam J. Mentink kondigde aan dat het grondige vonnis van deze rechtbank – 29 velletjes – een ,,deugdelijke grondslag'' vormt voor een schadeclaim. Peper zelf had het een dag later al over ,,enkele miljoenen''. Oeps, zijn we nu nog niet af van die lastpak, moeten de vennoten uit Amstelveen gedacht hebben.

De claim die Peper in het vooruitzicht heeft gesteld, is niet de eerste. De in 1992 ter ziele gegane investeringsmaatschappij Bobel zou de accountants van KPMG nog altijd op het matje willen roepen, met uiteraard als resultaat een schadeloosstelling.

Maar het echte gevaar voor Amstelveen komt nog altijd uit Franse hoek en heet Credit Lyonnais Nederland. KPMG zou begin jaren negentig belangrijke informatie tegenover deze bank hebben verzwegen over twee gehaaide zakenlieden die miljarden guldens leenden van de Franse bank. Vervolgens ging het mis.

De zakenmannen, overigens ook betrokken bij Bobel, bleken er dubieuze praktijken op na te houden en hun bedrijf, waarvan KPMG de boeken controleerde, ging failliet. Het Nederlandse filiaal van Credit Lyonnais, ook al gecontroleerd door KPMG, zat opeens met een dubieuze debiteur van enkele miljarden. De Fransen pikten het gedrag van Amstelveen niet en claimen 7 miljard gulden. Eén keer raden waar het filiaal van Credit Lyonnais stond.

Inderdaad, in Rotterdam.

    • Mark Houben