RHUBARB FOOL

Een fool is een Engels toetje gemaakt van ijskoude vruchtenmousse vermengd met dikke room of eiercustard. De benaming is waarschijnlijk afgeleid van het Franse werkwoord fouler, dat fijndrukken, kneden of persen betekent en in dit geval verwijst naar het fijnmaken van de gestoofde vruchten.

Engelse nagerechten zijn enige tijd sterk onder invloed geweest van Normandische gebruiken zodat eieren, room en zoete melk veelvuldig van pas kwamen in de Engelse toetjeskeuken. In de zeventiende eeuw ontdeden de Engelsen de in zwang geraakte Franse croustades van hun omvattende deegkorst en werd de eiercrème al roerend gaargemaakt op het fornuis in plaats van in de oven te worden gebakken in een deegkorst. De custard werd naderhand vaak vermengd met frisse vruchtenmoes die op smaak werd gebracht met specerijen, amandelen, pistachenoten, rozen- of oranjebloesemwater. In een vereenvoudigde variant werd de custard wel eens vervangen door dikke room en die versie heeft het in de loop der tijden gewonnen vanwege het gemak. Een fool is een huiselijk toetje dat in een handomdraai te realiseren is en daarmee altijd te verkiezen boven zo'n kant-en-klaar puddinkje uit een potje met een kunstmatig smaakje.

Bereiding: Laat de rode opperhuid van de rabarber ongemoeid en snijd de stelen in korte stukjes. Doe ze samen met rietsuiker en 5-6 eetlepels water in een pan, breng aan de kook en laat 15 minuten stoven op laag vuur in open pan. Roer nu en dan door de rabarber zodat de stukjes uiteenvallen en uiteindelijk een gladde massa wordt verkregen. Laat de rabarbermousse afkoelen en door en door koud worden in de ijskast alvorens het sinaasappelbloesemwater erdoor te roeren. Roer de ijskoude crème fraîche erdoor en verdeel de fool over flutes of ijscoupes. Garneer met een tot waaier gesneden grote aardbei en geef er amandeloublies bij. Als variant kan de fool ook gemaakt worden met half-om-half rabarber en aardbeien, een klassieke combinatie uit de jamkeuken.

    • Florine Boucher