Rentebesluit is op het Damrak weer uitgewerkt

Na de gistermiddag plotseling opgelaaide kooplust als gevolg van de renteverlaging door de Europese Centrale Bank begon de AEX-index vanochtend weer aan een daling. Het merendeel van de hoofdfondsen leed koersverlies en bij de fondsen die wel stegen was geen enkele uitschieter te vinden. De beursgraadmeter verloor vanochtend 0,2 procent en daalde tot 594 punten.

Handelshuis Buhrmann, gisteren de gebeten hond met een verlies van 5,3 procent terwijl de koers 's ochtends kort na het bekendmaken van de kwartaalcijfers nog 5 procent winst liet zien, boekte vanochtend een winst van ruim 3 procent. Aan het eind van de ochtend stond het aandeel op 18,60 euro.

Alle technologiewaarden onder de hoofdfondsen stonden op verlies. Telecombedrijf Versatel zette zijn koersverlies van de afgelopen dagen door en daalde met 3,3 procent naar 5,55 euro. Kabelaar UPC daalde met 4 procent naar 7,20 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography leverde bijna 2 procent van de koers in en zakte naar 29,58 euro. KPN daalde opnieuw, na een kortstondige opleving gisteren, ditmaal met 1,8 procent naar 13,23 euro.

Aan de Midkap-index was automatiseerder CMG de grootste verliezer met een koersdaling van 4,4 procent naar 6,45 euro. Het gemiddelde van de middelgrote fondsen daalde vanochtend met 0,6 procent naar 591 punten.

Ook in Tokio bestond aanvankelijk enthousiasme over de renteverlaging door de ECB. De lagere rente zal de vraag in Europa aanwakkeren en zo meer exportmogelijkheden voor Japanse bedrijven creëren, zo is de verwachting. Dat bleek kortstondig want onder beleggers stak de bezorgdheid over teruglopende bedrijfsomzetten en het uitblijven van overheidsmaatregelen die de economie uit het slop moeten halen, weer de kop op. De markt vraagt al tijden om maatregelen. Zoals een Japanse handelaar tegen persbureau Reuters zei: ,,De huwelijksreis van premier Koizumi en de markt is nu voorbij.'' De Nikkei-index was aan het eind van de handelsdag, vanochtend negen uur Nederlandse tijd, 0,2 procent gedaald ten opzichte van de openingskoers en eindigde op 14.043,9 punten.

New York beleefde gisteren geen opvallende handelsdag. De Dow Jones steeg 0,4 procent naar 10.910,4 punten en de technologie-index Nasdaq daalde 1,3 procent naar 2.128,9 punten. Gestegen verkoopcijfers van grootwinkelbedrijven in april zorgden voor een opleving onder beleggers in de 30 fondsen van de Dow Jones. Technologie-aandelen waren niet populair.

De Londense FTSE-index werd vanochtend gedrukt door dalende koersen van aandelen in de banken- en technologiesector. Veel beleggers besloten de koerswinsten van de afgelopen dagen te verzilveren. British Telecom leverde vanochtend nog ruim een procent van de koers in nadat het gisteren een aanzienlijk verlies leed van 7 procent. De plannen van het bedrijf om zichzelf te splitsen en de vraag aan de beleggers om een lening van ruim twintig miljard gulden, werd niet onverdeeld positief ontvangen. De FTSE daalde met 0,3 procent naar 5.943 punten. In Parijs daalde de CAC-index met 0,3 procent naar 5.587 punten. De Duitse DAX steeg ondanks tegenvallende eerste kwartaalcijfers van Dresdner Bank. De koers van het beursgemiddelde steeg met 0,2 procent naar 6.177 punten.