Querido past organisatie aan na vertrek Langbroek

Uitgeverij Querido gaat de taken van directeur Ary Langbroek na diens vertrek op 1 juli aanstaande over verschillende mensen verdelen. De verantwoordelijkheid voor de bedrijfsvoering van Querido komt in handen van Rob Haans, een van de directeuren van de Weekbladpers groep, waarvan Querido deel uitmaakt. De verschillende onderdelen zullen bestierd worden door vier mensen: Lidewijde Paris (uitgever Querido volwassenenboeken), Bärbel Dorweiler (uitgever Querido kinderboeken), Vic van de Reijt (uitgever Nijgh en Van Ditmar) en Mark Pieters (adjunct-uitgever Athenaeum-Polak en Van Gennep).

Langbroek is tevreden met de nieuwe constructie: ,,Die past bij de omvang die het bedrijf inmiddels heeft gekregen. Toen ik begon gaven we 25 boeken per jaar uit. Nu zijn dat er tussen de 150 en 170. Het aardige is dat de vier uitgevers de verantwoordelijkheid hebben gekregen. Rob Haans zal niet over hun schouder gaan meekijken.''

Langbroek (59) is een van de langst zittende uitgevers van Nederland. Hij begon in 1965 bij Querido en is er sinds 1979 directeur. Hij verwacht na zijn pensioen weer meer tijd voor zijn oude werk (hij geniet ook enige bekendheid als de ontwerper J. Tapperwijn) te hebben. ,,Ik heb nog geen genoeg van het uitgeversvak, maar verheug me er zeer op om meer tijd te hebben.''

Querido maakt relatief roerige tijden door. Niet alleen dingt de uitgeverij met vijf genomineerden mee naar de Libris literatuurprijs (zie elders in deze bijlage) maar ook maakten twee auteurs, Margriet de Moor en P.F. Thomése, deze week duidelijk over te stappen naar concurrent Contact. Van dat laatste ligt Langbroek niet echt wakker. ,,Het is jammer, maar het hoort bij het vak. Misschien komt er binnenkort wel weer iemand bij.''

    • Arjen Fortuin