Passant bijt vinger trambestuurder af

Een 31-jarige man heeft woensdagavond in Amsterdam het bovengedeelte van de linkerringvinger van een 47-jarige trambestuurder afgebeten. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, maar het gedeelte kon niet meer worden aangezet. Vlak na het incident heeft de politie de dader in een café aangehouden.

De tram reed over de Burgemeester de Vlugtlaan toen de verdachte wilde oversteken. Toen de bestuurder belde om de man te waarschuwen, bleef deze de weg versperren en moest de tram een noodstop maken. Toen de man bij de volgende halte instapte om zich bij de bestuurder te beklagen, ontstond een vechtpartij tussen de twee, waarbij de vinger van de bestuurder werd afgebeten.Volgens de politie hebben andere tramreizigers, die niets met de `vingerbijter' te maken hadden, tijdens de vechtpartij kaartjes en geld uit de kas van de bestuurder en conducteur gestolen.

Naar aanleiding van het incident heeft directeur A. Testa van het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam gisteren een `noodkreet' gestuurd aan minister-president Kok. Testa roept de premier op zijn zorg te uiten ,,over agressie op straat en met name in het openbaar vervoer''.

Verder pleit Testa, tevens voorzitter van de organisatie van Nederlandse openbaar vervoerbedrijven, voor extra toezicht.

Het incident van woensdag staat volgens hem niet op zichzelf. ,,Elke bestuurder heeft wel een ervaring met schelden, spugen, slaan of soms zware mishandeling'', schrijft Testa. ,,Onze verslagenheid is groot. Vandaar deze noodkreet namens het GVB-personeel.''