Oplopende inflatie nadert vijf procent

De consumentenprijzen in Nederland zijn in april van dit jaar gestegen met 4,9 procent. Daarmee is de inflatie het hoogste sinds oktober 1982. Volgens de Europese maatstaf was de inflatie zelfs 5,3 procent.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen gemeld. Gisteren verlaagde de Europese Centrale Bank, die het monetaire beleid voert voor de 12 landen die in 1999 de euro hebben ingevoerd, de rentetarieven juist met een kwart procent. De belangrijkste rente voor de geldmarkt komt daarmee op 4,5 procent.

De Nederlandse inflatie is, samen met die van Portugal, de hoogste onder de landen die de euro hebben ingevoerd. Wel is over de maand april vrijwel overal in het euro-gebied een oplopende inflatie gemeten.

Volgens het CBS droegen voedingsmiddelen, die 8,6 procent duurder werden, en energie (plus 14,1 procent) het meest bij tot de prijsstijgingen. Nog gisteren verhoogde Shell de prijs van een liter euro-loodvrije bezine met 4 cent tot de recordprijs van 2,77 gulden. Super Plus komt op 2,89 gulden. De forse prijsdaling van communicatiediensten (post en telefoon) blijkt te zijn omgebogen in de eerste significante prijsstijging sinds november 1998. Gisteren waarschuwde toezichthouder Opta voor verder oplopende telecom-prijzen. Vorige week maakte KPN bekend voortaan geld te vragen voor voicemail.

De renteverlaging door de ECB kwam gisteren voor de financiële markten als een volslagen verrassing, omdat de centrale bank juist tekenen had gegeven af te willen wachten hoe de inflatie in de eurozone zich de eerstvolgende tijd zou ontwikkelen. President Duisenberg beriep zich vooral op een technisch detail bij de berekening van de toename van de geldhoeveelheid. Deze belangrijke indicator voor het rentebeleid zou opwaarts zijn vertekend.

De versnelling van de Nederlandse inflatie valt samen met CAO-loonstijgingen van vier procent of meer. Gisteren kwam de supermarktsector een stijging van 4 procent overeen. Hoewel de verwachting is dat de inflatie volgend jaar ver terugvalt, waarschuwde ABN Amro-econoom N. Klene er voor dat die daling wel snel moet plaatsvinden om te voorkomen dat ook volgend jaar de stijging van de CAO-lonen hoog blijft.

HOOFDARTIKEL: pagina 7

ECB: pagina 11