Onderzoek Europese internetsector snijdt geen hout

Lukt het Europa's murw gebeukte internetsector eindelijk de hoek te ronden? Op het eerste gezicht lijken de jongste bevindingen van PricewaterhouseCooper daarop te wijzen. Het percentage winstgevende ondernemingen onder de 150 grootste beursgenoteerde internetbedrijven van Europa is het afgelopen kwartaal gestegen naar 38 procent, tegen 28 procent in het voorgaande kwartaal. Deze internetbedrijven lijken ook langer te kunnen blijven bestaan, nu de gemiddelde termijn die hun kaspositie hen in staat stelt om het uit te zingen op 17,5 maanden ligt. Maar alvorens in de telefoon te klimmen om een beursmakelaar te bellen, is het beter om eerst nog even goed naar de cijfers te kijken.

Het aantal winstgevende internetondernemingen stijgt misschien, maar deze cijfers moeten wel met een korreltje zout worden genomen. Alleen de bedrijven die kwartaalcijfers bekendmaken - minder dan de helft van de bedrijven op bovenstaande lijst - zijn in de berekening opgenomen. Bovendien zijn de cijfers over de kasposities vertekend doordat ook grote Europese internet service providers (bedrijven die toegang tot het internet verschaffen) meegeteld worden, en die hebben grote sommen kasgeld op hun balans staan. Wat uit dit rapport kan worden opgemaakt is niet dat de bedrijfsresultaten op wonderbaarlijke wijze zijn verbeterd, maar dat Europese internetbedrijven de broekriem hebben moeten aanhalen. En dat is nauwelijks een openbaring, gezien de huidige schaarste aan financiële ruimte binnen de sector.

In plaats van te bewijzen dat de Europese internetsector inderdaad de bocht aan het omslaan is, toont dit onderzoek slechts de futiliteit aan van pogingen om deze bedrijven de maat te nemen op basis van een kunstmatige 'internet'-classificatie. De aandacht van beleggers gaat op dit moment duidelijk ergens anders naar uit. Om op deze markt te overleven, moeten bedrijven zichzelf nu vergelijken met hun gevestigde concurrenten - Lastminute.com moet vergeleken kunnen worden met zijn concurrenten in de reissector en Egg moet de vergelijking met gevestigde banken kunnen doorstaan.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Joy Tadaki