Negen jaar voor mensensmokkel

De Rotterdamse rechtbank heeft de hoofdverdachten Gürsel Ö. en Haci D. van de `Doverzaak' veroordeeld tot negen jaar celstraf en 100.000 gulden boete wegens het mensensmokkeltransport vorig jaar, waarbij 58 illegale Chinezen omkwamen.

Het openbaar ministerie (OM) had tegen Ö. en D. respectievelijk twintig en achttien jaar geëist. Maar omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de twee, net als zes andere verdachten, moedwillig het risico van de dood van de Chinezen hebben genomen, valt de strafmaat fors lager uit. Volgens de rechtbank hadden de verdachten er financieel belang bij dat het transport zou slagen, zodat aannemelijk is dat zij de dood van de Chinezen hebben getracht te vermijden, aldus president J. Silvis.

Ö. en D. zijn veroordeeld voor crimineel leiderschap, mensensmokkel en dood door schuld. Silvis noemde hen ,,grovelijk onvoorzichtig en roekeloos'' in de voorbereidingen van de smokkel. Officier van justitie J. Klunder zegt dat er ,,een grijs gebied'' bestaat tussen de delicten doodslag en dood door schuld zodat de rechtbank kon afwijken van zijn eis. De maximum strafmaat voor dood door schuld is aanzienlijk lager dan voor doodslag. Klunder weet nog niet of hij in beroep gaat. Advocaat Boone kondigde vanochtend wel appèl aan.

De straffen van de andere verdachten vallen ook fors lager uit dan de eis. Ook hier acht de rechtbank doodslag niet bewezen. Chauffeur Lammert N., die eerdere mislukte transporten reed, kreeg zeven jaar; zakenman Huub van K., die een loods huurde, vier jaar; financieel adviseur Willem J., die de tomaten regelde om de mensen in de container te maskeren, drie jaar; diens hulpje Vyco V. tweeëneenhalf jaar; en Orhan M., die kleine klusjes klaarde, drieëneenhalf jaar. Containerleverancier Fritz B. en katvanger Arjen van der S., werden vrijgesproken. De chauffeur van het fatale transport, Perry W., is in april in het Verenigd Koninkrijk wegens doodslag veroordeeld tot veertien jaar cel.

De rechtbank veegde de vloer aan met het betoog van de raadslieden Doedens en Boone dat het mensensmokkeltransport door justitie is doorgelaten. Volgens Silvis is voor die stelling geen enkel bewijs aangebracht.