Macedonië: PDP wil toch in eenheidsregering

De oppositionele Partij van Democratische Welvaart (PDP), een van de twee partijen van de Albanese minderheid in Macedonië, neemt toch zitting in de te vormen `regering van nationale eenheid'. Dat meldde vandaag partijchef Muhamed Halili.

De vorming van de regering van nationale eenheid, waarin de vijf grote partijen in het parlement moeten deelnemen, moet de Macedonische politiek in staat stellen een gesloten front te vormen tegen de opstand van het uit Albanezen bestaande Nationaal Bevrijdingsleger UÇK in Noord-Macedonië. De PDP, die politiek het dichtst bij het UÇK staat (al heeft ze geweld nooit goedgekeurd), zei begin deze week tot de nieuwe regering toe te treden, maar had zich daarna bedacht. Ze eist dat een dialoog over de rechten van de Albanese minderheid onder internationaal toezicht wordt gevoerd.

De regering van nationale eenheid komt in Macedonië tot stand onder zware internationale druk. Alleen al gisteren deden NAVO-chef Robertson, de premier van Albanië, de Kosovaarse leider Thaçi en de premier van Bulgarije een dringend beroep op de Macedoniërs om tot de vorming van zo'n regering te komen. Naar verwachting zal premier Ljubco Georgievski morgen de samenstelling van de nieuwe regering bekendmaken.

Ook gisteren heeft het Macedonische leger stellingen van het UÇK in het noorden van Macedonië beschoten. Of daarbij slachtoffers vielen is niet bekend. Het aantal (vooral Albanese) inwoners van het grensgebied met Kosovo en Servië dat de wijk neemt voor het geweld, neemt snel toe: op dit moment hebben zestienduizend vluchtelingen de wijk genomen naar Kosovo.