Kans op uitstel van executie McVeigh door fout FBI

De FBI heeft een grote hoeveelheid informatie achtergehouden voor de verdediging van de ter dood veroordeelde Timothy McVeigh. Diens advocaten onderzoeken nu de mogelijkheden om de executie volgende week woensdag in Indiana uit te laten stellen.

Het ministerie van Justitie verklaarde gisteren dat McVeighs advocaten dinsdag is gemeld dat de FBI een groot aantal documenten heeft ontdekt dat niet aan de verdediging was gepresenteerd gedurende de onderzoeksfase van het proces.

Volgens een woordvoerder van het ministerie zou de nieuwe informatie ,,geen invloed hebben'' op het vonnis. Hoewel McVeigh zelf heeft aangegeven niet in beroep te willen gaan tegen zijn doodstraf, onderzoeken zijn advocaten hun opties. ,,Alle alternatieven worden opnieuw in beschouwing genomen'', aldus advocaat Nathan Chambers.

De documenten waar het om gaat, waaronder onderzoeksrapporten van de FBI, werden volgens Justitie ontdekt tijdens het archiveren van het bewijsmateriaal. Woordvoerder Mindy Tucker van het ministerie van Justitie zei dat ,,hoewel het ministerie ervan overtuigd is dat de documenten op geen enkele manier enige gerede twijfel oproepen omtrent McVeighs schuld en zij zijn herhaalde schuldbekentenissen ook niet tegenspreken het departement niettemin bezorgd is dat de advocaten van McVeigh niet op de juiste tijd hebben kunnen beschikken over de volledige bewijslast''.

Om vormfouten te vermijden heeft het ministerie de verdediging van McVeigh gevraagd of zij geloven dat de documenten een grond van gerede twijfel opleveren aan zijn betrokkenheid bij de bomaanslag in 1995 op een federaal gebouw in Oklahoma City waarbij 168 mannen, vrouwen en kinderen om het leven kwamen. De aanslag staat te boek als de zwaarste terroristische aanslag ooit gepleegd op Amerikaans grondgebied.

Advocaat Chambers noemde het ,,verontrustend'' dat documenten zo vlak voor de executie van zijn cliënt bekend worden gemaakt. Eén van de mogelijkheden zou nu kunnen zijn dat de advocaten een nieuw proces eisen. Maar dit is niet waarschijnlijk omdat McVeigh (33), een Golfoorlogveteraan die samenwerkte met de tot levenslang veroordeelde voormalige strijdmakker Terry Nichols, tot nu toe elk hoger beroep heeft geweigerd. Chambers heeft verklaard dat zijn cliënt inmiddels van de nieuwe ontwikkelingen op de hoogte is gesteld. In Oklahoma heeft het nieuws volgens gouverneur Frank Keating geleid tot ,,verbluft ongeloof''. ,,Uiteraard is de hele procedure, totdat we weten waarom de documenten de verdediging niet eerder ter hand waren gesteld, omgeven door grote vraagtekens. En dat veroorzaakt ernstige zorgen bij de inwoners van deze staat.'' Familieleden van slachtoffers waren buiten zichzelf omdat zij vrezen dat McVeigh zijn straf door vormfouten zou kunnen ontlopen.