Inval van Israël in Gazastrook na dood Roemenen

Het Israëlische leger heeft vandaag de Gazastrook in tweeën verdeeld en het vrije verkeer van Palestijnen tussen het noorden en het zuiden van de Gazastrook onderbroken. Gisteren werden al raketaanvallen op Palestijnse doelen in Gaza gepleegd.

De aanvallen van zowel gisteren als vandaag vormen de reactie van Israël op een bomaanslag op de grens tussen de Gazastrook en Israël, gisteren, waarbij twee Roemeense gastarbeiders om het leven kwamen en een derde werd gewond. De Roemenen waren bezig met de reparatie van een hek op de grens tussen de Gazastrook en Israël.

Het Israëlische leger vuurde na deze bomaanslag raketten af op doelen in Gaza Stad, waaronder de kantoren van Yasser Arafats Fatah-beweging en het hoofdkwartier van de Palestijnse politie. Daarbij vielen onder Palestijnen twintig gewonden. Het politiehoofdkwartier werd door vier raketten getroffen. Twee daarvan kwamen terecht in het wapenarsenaal van de politie.

Vanochtend trokken Israëlische militairen de Gazastrook binnen. Bij Deir el-Balah drongen ze tot vijfhonderd meter op Palestijns grondgebied door en verwoestten ze een politiepost van de Palestijnen. Met tanks en betonblokken werd de noord-zuid-verbinding door de Gazastrook afgesloten. Een parallelweg, die is gereserveerd voor de Palestijnse politie, werd eveneens afgesloten.

De twee Roemenen die gisteren omkwamen behoorden tot de tienduizenden arbeidskrachten uit Oost-Europa - vooral Roemenië, maar ook Polen - die in Israël zijn aangetrokken ter vervanging van Palestijnse arbeidskrachten die als gevolg van de onrust niet vrij van hun woonplaats naar hun werkplek in Israël mogen reizen.

De Israëlische regering heeft afgezien van plannen om de komende vijf jaar anderhalf miljard shekel (375 miljoen dollar) uit te trekken voor de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook. Dat gebeurde nadat een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de omvang van die steun ,,provocatief'' had genoemd en had gezegd dat de situatie er nog verder door onder spanning zou komen te staan.

Gisteravond ontkende de Israëlische regering van plan te zijn geweest anderhalf miljard shekel voor de nederzettingen uit te trekken; de nederzettingen krijgen enkele honderden miljoenen shekel; het geld wordt uitsluitend besteed aan de bescherming van kolonisten tegen Palestijnse aanvallen, zo werd meegedeeld.