Het gevecht tussen Plantina Fit en De Boer

Bevat het voedingssupplement Plantina Multi Vitamin nandrolon? Dat is de vraag waar zowel gebruiker Frank de Boer als verspreider Gert Schuitemaker antwoord op wil hebben. Twee onafhankelijke laboratoria moeten uitkomst brengen.

Frank de Boer laat het voedingssupplement Plantina Multi Vitamin onderzoeken in een onafhankelijk laboratorium. Om te kunnen aantonen dat het middel wél nandrolon bevat. Gert Schuitemaker, eigenaar van het bedrijf Ortho Company, laat hetzelfde, door hem ontwikkelde, product eveneens onderzoeken in een onafhankelijk laboratorium. Om te kunnen aantonen dat het middel géén nandrolon bevat.

De Boer is bij een dopingtest betrapt op nandrolon en sluit niet uit dat de aanwezigheid van die verboden stof in zijn lichaam een gevolg is van het gebruik van Plantina Multi Vitamin, een product van Ortho Company, het bedrijf van Schuitemaker en zijn partner Elsedien de Groot in Gendringen.

Door het vermoeden van De Boer wordt de naam van Schuitemakers bedrijf in verband gebracht met doping en dat is nu juist wat hij niet wil. Op zijn website ontkent Schuitemaker sinds gisteren dat het assortiment Plantina Fit, waartoe Plantina Multi Vitamin behoort, nandrolon bevat.

Volgens Schuitemaker is het voedingssupplement louter samengesteld uit vitamines en mineralen – er komen geen kruiden aan te pas. ,,Daar ben ik van overtuigd, maar om het te bewijzen schakel ik een laboratorium in'', meldde hij gisteren op zijn website.

Schuitemaker heeft de schijn tegen, omdat hij er geen geheim van maakt Plantina Fit-producten aan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) te leveren. En het vermoeden bestaat, dat zowel Edgar Davids, die twee weken geleden op nandrolon werd betrapt, als De Boer het voedingssupplement tijdens een verblijf bij het Nederlands elftal heeft genuttigd.

,,Maar ik weet niet voor wie de producten die ik aan de KNVB lever zijn bestemd'', verweert Schuitemaker zich desgevraagd. ,,Het kan net zo goed voor een jeugdelftal bedoeld zijn. Nee, met de medische staf van de voetbalbond heb ik nog nooit contact gehad over de bestellingen.''

Waar Schuitemaker zijn zuiverheid verkondigt, plaatst een branchegenoot enkele kanttekeningen. Ir. Theo van Rooij, voorzitter van de brancheorganistie Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN), onderscheidt voedingssupplementen van sportsupplementen en maakt er gewag van dat bestellingen via internet voor zowel consument als overheid oncontroleerbaar zijn. Het assortiment Plantina Fit is onder andere op die wijze verkrijgbaar.

Daarnaast wijst Van Rooij erop dat in de Verenigde Staten de wetgeving op het gebruik van hormonen minder streng is dan in Europa. Nu wil het geval dat Plantina Fit in de VS wordt gefabriceerd.

Schuitemaker reageert: ,,De formule voor Plantina Fit heb ik samengesteld, maar de productie heb ik in handen gegeven van een Nederlandse firma. Die is echter niet in staat de pillen in de gewenste grootte te fabriceren en heeft die werkzaamheden uitbesteed aan een Amerikaans bedrijf. Maar dat geschiedt geheel onder toezicht van de Amerikaans farmacologische voorschriften.''

Volgens Schuitemaker is er dus niets mis met Plantina Fit. Gisteren wees NPN op de gevaren van de Amerikaanse markt: ,,In de Verenigde Staten zijn bepaalde ingrediënten in voedingssupplementen toegestaan. Het gaat naast hormoonachtige stoffen ook om stoffen die in het lichaam in hormonen kunnen worden omgezet, de zogenaamde hormoonprecursors. Een directe werking in het lichaam en promotie van beloftes zoals `de eeuwige jeugd' maakt dat deze producten populair zijn in de Verenigde Staten.''

Het bedrijf van Schuitemaker is geen lid van de brancheorganisatie NPN. Van Rooij schrijft dat toe aan Schuitemakers voorkeur voor solistisch gedrag. ,,Schuitemaker is een éénpitter, die graag zijn eigen gang gaat.'' Schuitemaker: ,,Ik ben uit concurrentieoverwegingen geen lid.''

De kans bestaat dat Schuitemaker geen partij is in de nandrolonaffaire, omdat er sprake kan zijn van een vergissing. In enkele kranten werd deze week gemeld dat De Boer Planta Fit zou hebben gebruikt in plaats van Plantina Fit. In dat geval gaan de verdenkingen richting de Duitse firma Plantatrakt, dat het preparaat Planta Fit op de markt brengt.

Schuitemaker probeerde gisteren bij de KNVB daarover duidelijkheid te krijgen. Hij drong echter niet door tot de medische staf, maar bleef steken bij de afdeling voorlichting. Die kon Schuitemaker geen uitsluitsel geven.

    • Henk Stouwdam