Fraude studenten met sms'jes aangepakt

De faculteit economie en bedrijfskunde van de Universiteit Maastricht gaat maatregelen treffen tegen sms-fraude tijdens examens. Studenten zouden elkaar tijdens toetsen vanaf het toilet sms-berichten met antwoorden sturen, zo onthult het universiteitsblad Observant deze week.

De leiding van de faculteit overweegt een stoorzender aan te schaffen die het telefoonverkeer in het toilettenblok blokkeert. ,,Tot nu toe is nog geen student betrapt'', zegt onderwijs- en toetscoördinator W. Bogaert. ,,We hebben wel al twee keer een reprimande uitgedeeld omdat studenten tijdens een toets te lang op het toilet zaten.'' Volgens Bogaert is een docent in een anonieme brief gewaarschuwd voor de fraude met sms-berichten.

De sms-fraude gaat volgens Observant op twee manieren in zijn werk: een student stuurt tijdens de toets vanaf het toilet een sms-bericht met antwoorden naar een medestudent. De ontvanger bezoekt daarna het toilet om het sms-bericht te lezen. Een andere mogelijkheid is dat een student vroegtijdig met zijn toetsvragen vertrekt en daarna buiten de zaal de antwoorden doorstuurt naar een student in de zaal.

De leiding van de faculteit gaat, zegt Bogaert, in de nieuwe onderwijs- en examenregeling expliciet opnemen dat gsm's niet mogen worden meegenomen in de toetszaal. Bogaert zegt ook te werken aan een nieuwe regeling die het verbiedt om de toetsvragen vroegtijdig mee naar buiten te nemen.

Uit een enquête van Observant eind 1999 onder 236 ouderejaars, bleek één op de vijf studenten wel eens te frauderen bij het maken van een toets. Van de ondervraagde studenten economie en bedrijfskunde gaf zelfs 40 procent toe te frauderen.

Bogaert gelooft niet in massale fraude: ,,Het slagingspercentage loopt de afgelopen jaren niet aantoonbaar op. Maar het kan best dat het hier meer gebeurt dan elders. Onze studenten zijn commerciëler dan die van andere faculteiten. Hier is men gebrand op goed resultaat om snel aan de slag te gaan in het bedrijfsleven.''