Famke van der Kooi

Galerie Famke van der Kooi in het Betuwedorp Zoelen opent het zomerseizoen met het werk van drie kunstenaars, twee schilders en een beeldhouwster. De expositie vult de kamers in de voormalige molenaarswoning en ook een kleine beeldentuin.

Meest opmerkelijke van de drie is de schilder Jaap Nieuwenhuis (78), die ondanks zijn gevorderde leeftijd voor het eerst met zijn olieverven naar buiten treedt. Van oorsprong is Nieuwenhuis (Academie Arnhem, Rijksacademie in Amsterdam) illustrator en decorschilder, alsmede docent in Groningen en Kampen.

In opdracht maakte hij wel portretten, maar verder hield hij zijn kunstenaarschap in de schaduw van dat van zijn vrouw, de schilderes Paula Thies. Pas nadat zij vorig jaar was overleden voelde hij zich vrij om zich als schilder te presenteren. Dat gebeurt dus nu in Zoelen, met een reeks schilderijen die vooral naar aanleiding van een reis door Frankrijk ontstonden. Dat het Franse impressionisme hem niet onberoerd liet, is aan deze eerste presentatie af te lezen. Nieuwenhuis verwerkte deze invloeden in een eigen opvatting van ingehouden kleurgebruik binnen licht geschematiseerde vormen, die een enkele keer in de richting van de abstractie gaan. Hij toont landschappen, een stilleven, maar excelleert in enkele dorpsgezichten. Het zijn impressies van tegen elkaar gekropen huisjes, van enige afstand bezien en daardoor een eenheid vormend die heimwee oproept zonder dat je er ooit geweest bent.

Gerrit de Weerd (52) laat ook stillevens en landschappen in olieverf zien. Zijn aanpak in wat helderder kleuren is traditioneler, figuratiever dan dat van zijn mede-exposant.

Voorts zijn er de bronzen beelden van Barbara de Clercq (53), die na een studie Spaans toch voor de beeldhouwkunst koos. Niet zo vreemd voor de dochter van Geurt Brinkgreve, beeldhouwer en medailleur. Barbara de Clercq laat zich voornamelijk door dieren inspireren, individuele dieren en groepen. In Zoelen toont zij binnen kleinplastiek en buiten vogelfiguren van ongeveer een meter hoog. De kunstenares verenigt in deze bronzen een duidelijke ornithologische kennis met haar artisticiteit, hetgeen virtuoze resultaten oplevert. Met name een groepje over de steppe snellende struisvogels, aaneengegoten in hun galop, frappeert, evenals een drietal samengekomen maraboes, Afrikaanse aas etende varianten van onze ooievaar.

De Galerie Famke van der Kooi functioneert nu ruim tien jaar, met onder anderen de schilder-beeldhouwer Hans Bayens, Jeroen Henneman, Klaas Gubbels en Jef Diederer als min of meer regelmatige exposanten. Van der Kooi is kunsthistorica met de zeventiende eeuw als specialisme. Desondanks toont zij in haar galerie (na in o.m. het Tropeninstituut in Amsterdam en het Van Gogh Museum te hebben gewerkt) uitsluitend werk van nog levende kunstenaars. Zij heeft in Zoelen een uitgelezen plek, naast de nog in volle glorie draaiende molen `De Korenbloem.'

Galerie Famke van der Kooi, schilderijen en beelden van Jaap Nieuwenhuis, Gerrit de Weerd en Barbara de Clercq. T/m 10 juni in de Molenstraat 4, Zoelen. Open do-zo 14-17 uur.

    • Bas Roodnat