Failliete zakenman succesvol

Ondernemers die ooit failliet zijn gegaan, blijken daarna meer succes te hebben dan ondernemers die geen bankroet achter de rug hebben. Dit blijkt uit een Europese studie van de Boston Consultancy Group (BCG). De eerste resultaten daarvan werden gepresenteerd in Noordwijk, waar minister Jorritsma van Economische Zaken de gastvrouw was bij een studiebijeenkomst over faillissementen.

Ondernemers die failliet gaan, leren van hun fouten en zijn daardoor meer succesvol, zegt dr. A. Mei-Pöchler, vice president van BCG. Zij onderzocht vijfhonderd ondernemingen. In het onderzoek vergeleek zij de resultaten van ondernemers die ooit bankroet gingen, de zogeheten herstarters, met die van hun collega's. De herstarters zagen in de periode van 1993 tot en met 1998 hun omzet sterker stijgen.

Minister Jorritsma wil af van de faillissementswet, die uit 1893 dateert. Ook de Kamer buigt zich over deze problematiek. Het merendeel van de ondernemers gaat na uitstel van betaling failliet. Ze worden volgens Jorritsma onvoldoende aangemoedigd het daarna opnieuw te proberen.