Elke dag 1 advocaat

Bekende Nederlanders: André Hazes, Bram Moszkowicz, André van Duin, Gerard Spong, Philip Freriks, A. Doedens, Britta Böhler, Trijntje Oosterhuis en familie, de gebroeders Anker. Sommige advocaten zijn ster en pr-adviseur. Elke dag verschijnt wel ergens zo iemand om voor de camera zijn cliënt te verdedigen. Ver voor de zaak voor de rechtbank komt of zelfs nog voordat de officier van justitie besluit tot vervolging. Bij voorkeur in talkshows want daar kan niet in worden gesneden en komen de woorden precies terecht zoals de advocaat het wil. Een paar juridische scherpzinnigheden laten vallen – ,,nee, dat wil ik niet zo gezegd hebben'' – en de interviewer zwijgt geïntimideerd. Vrij baan krijgen ze, voor de zaak van de dag, de advocaten van de dag. De televisie juridiseert mee. Te verbieden valt het niet of Nederland zou zulke extreme censuur over rechtszaken moeten instellen als Groot-Brittannië.

Deze week ook weer. Dinsdag werd Bram Peper vertegenwoordigd door advocaat Mentink bij de uitspraak van de tuchtzaak tegen accountantsbedrijf KPMG en tegelijk verscheen in allerlei programma's John Blankenstein voor zijn strafklacht tegen imam El-Moumni. Nog zonder advocaat. Binnenkort zullen we advocaten van imams zien.

Vorige week stond advocaat Plasman directeur van het Enschedese vuurwerkbedrijf De Pater bij om diens vermeende onschuld naar voren te brengen en de overheid te beschuldigen voor de rechtbank van de publieke opinie. Dat is begrijpelijk omdat verdachten als De Pater al vaak op tv in de verdachtenbank hebben gezeten. Daarom komen steeds meer advocaten in beeld om de verdenkingen namens cliënten tegen te spreken. Advocaten zijn geziene gasten.

Ieder tv-programma heeft zijn favoriete advocaten. Een nieuwe ster aan het firmament, een zekere mr. Speijdel, zie ik tegenwoordig cliënten naar B&W begeleiden. Van hem zullen we meer horen. Peter R. de Vries heeft een abonnement op de tv-advocaten die hem ook van tips voor zijn programma voorzien. BvD heeft vaak juridisch bezoek. Altijd hebben ze goede teksten en dat kun je niet van de meeste tv-gasten zeggen. Nova liet Gerard Spong en Prem Radhakishun debatteren over de vraag of sluiers moeten worden toegestaan in de rechtbank. Ik heb Spong, Moszkowicz en een broer Anker met Radhakishun in een praatprogramma van RTL5 gezien. Spong behandelt Radhakishun nog als kleine jongen. Hij keek Radhakishun soms spottend aan. Doet waarschijnlijk veel goedkope toevoegingszaken. Maar binnenkort kan hij zijn tarieven verhogen. Hij is Parool-columnist en komt steeds vaker op tv. Als je een steradvocaat hebt, hoef je niet naar de gevangenis maar meteen naar Af.

De deken van de Amsterdamse orde van advocaten, Marek Guensberg, zei twee weken geleden in een interview in Trouw dat advocaten steeds meer last krijgen van de enkelen die zichzelf in de schijnwerpers plaatsen. De meesten verdienen niet zoveel als de tv-sterren. Ook topadvocaten winnen slechts de helft van hun zaken. Na dat interview zag ik in Netwerk een hele rij advocaten in toga die het roerend eens waren met Guensberg. Hij heeft dus een snaar geraakt onder de meeste ploeteraars die geen sterstatus hebben. Spong, die met name was genoemd, nam de gelegenheid te baat om in de publiciteit te komen met een strafklacht en een klacht bij de tuchtraad tegen Guensberg. Zullen we nooit meer van horen, zoals zo vaak.

Soms maken de advocaten een komedie van een ernstige zaak, daar heeft Guensberg wel gelijk in. Spong die met een plastic octopus zijn verdediging begon voor de Octopus-zaak. Alsof hij zelf deel uit maakte van een syndicaat dat moordt en bedreigt. Bram Moszkowicz gearmd met de van massamoord beschuldigde Bouterse, zijn cliënt. Vader en zoon Moszkowicz die in een reclame uit een aangereden Jaguar stappen terwijl ze boos aan hun nek voelen, een dure zweepslag. Geestige reclame, maar als je het een paar keer hebt gezien neem je de schaderechtspraak niet meer serieus.

    • Maarten Huygen