Duitse senaat aanvaardt nieuw pensioenstelsel

Duitsland krijgt een pensioenstelsel naar Nederlands model. De meerderheid van de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, stemde vandaag in met de laatste onderdelen van een nieuwe pensioenwetgeving. De wet treedt per 1 januari 2001 in werking.

Naast het collectieve pensioen ontstaat een tweede, particuliere zuil gebaseerd op een zogeheten kapitaaldekkingsstelsel. Premiebetalingen worden aftrekbaar. De staat trekt 20,8 miljard mark (23,4 miljard gulden) uit voor de opbouw van het nieuwe systeem.

De aanvaarding is een groot succes voor de regering-Schröder. De hervorming is voorbereid door minister Walter Riester (SPD) van Arbeid . Hij sprak in dit verband van ,,een quantumsprong''.

Ook de Bondsdag, de Tweede Kamer, die de eerste fase van de hervorming al in januari goedgekeurde, discussieerde vanochtend over de wetgeving. Zij stemde in met het bemiddelingsresultaat dat deze week werd bereikt, waardoor enkele oppositionele deelstaten zich erin konden vinden.

Riesters pensioenstelsel is ten dele 'afgekocht'. De Bondsraad, waarin alle deelstaten zijn vertegenwoordigd, schaarde zich pas achter zijn voorstel, nadat hij verbeteringen had aangebracht voor weduwen met kinderen en het bezit van een eigen huis liet meetellen bij de opbouw van de aanspraken. De minister deed toezeggingen aan de deelstaten Berlijn en Brandenburg die worden geregeerd door een coalitie van sociaal-democraten en christen-democraten. De `administratieve centrale' komt in de stad Brandenburg te staan.

    • Willem Wansink