Dode bij abortus

Een 17-jarig meisje is op 13 maart overleden als gevolg van een overdosis van het verdovingsmiddel lidocaïne bij een abortus in de Utrechtse kliniek Vrelinghuis. Dat bevestigt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Een tweede vrouw kreeg eveneens een overdosis toegediend, maar zij bleef in leven en is hersteld.

Het openbaar ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de dood van het meisje. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is deze week een onderzoek begonnen. Een woordvoerder van de inspectie zegt dat beide vrouwen bij een plaatselijke verdoving 250 milligram lidocaïne kregen toegediend, in plaats van de normale 25 milligram.

Bestuursvoorzitter W. Burgers van het Vrelinghuis erkent dat ,,recent een jonge vrouw na een behandeling in onze kliniek is overleden''. In afwachting van het justitieel onderzoek geeft hij verder geen commentaar. ,,Wij hebben een geheimhoudingsplicht. Zeker bij een ingreep als een abortus houden we ons daaraan.'' Volgens het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO sterven dagelijks in de ziekenhuizen tien tot twintig mensen als gevolg van een fout, zo zei CBO-directeur Schellekens onlangs op een symposium.