Buhrmann: lange weg naar herstel

's Werelds grootste handelaar in kantoorartikelen Buhrmann opende gisteren het offensief om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. ,,We proberen onze beloftes waar te maken.''

Buhrmann zette gisteren een eerste stap op de lange weg die het zal moeten afleggen om het vertrouwen van beleggers weer terug te winnen. Het concern verloor het vertrouwen na een totaal onverwachte winstwaarschuwing in april. Tegen de gewoonte in gaf Buhrmann gisteren een persconferentie ter gelegenheid van de eerste kwartaalcijfers en om meer duidelijkheid te verschaffen over de waarschuwing.

Het betoog van bestuursvoorzitter Frans Koffrie was open en de cijfers waren gedetailleerder dan ooit. ,,Intern zijn sommige van onze mensen woest omdat ze vinden dat we commericiële informatie naar buiten brengen'', zegt Koffrie. Hij voegt er tegelijk aan toe dat deze ongekende openheid, zoals het bekendmaken van maandelijkse omzet en margecijfers, een ,,eenmalige actie'' is.

Maar openheid was volgens hem nodig om de deuk in het imago weer enigzins te herstellen en Koffrie zei goed te beseffen dat het tijd zal kosten voordat Buhrmann de schade helemaal heeft hersteld. ,,Ik realiseer mij dat het vertrouwen in Buhrmann, in het management en in mij persoonlijk nu minder is. We proberen dit te herwinnen door transparant te zijn en alle getallen te geven en vanaf nu onze beloftes waar te maken. Het vertrouwen zal op termijn terugkeren, maar het zal een langere termijn zijn.''

Buhrmann, 's werelds grootste handelaar in pennen en paperclips, kwam in de problemen toen het midden april bekendmaakte dat de winst per aandeel in het eerste kwartaal 20 procent lager zou zijn dan verwacht, vooral wegens tegenvallende resultaten in de VS waar Buhrmann de helft van zijn omzet behaalt. Grote afnemers van Buhrmann, vooral technologiebedrijven aan de Amerikaanse westkust, krompen hun personeelsbestanden in en verlaagden de uitgaven per werknemer.

Het aandeel Buhrmann verloor eenderde van zijn waarde en kelderde van zo'n 30 euro naar onder de 20 euro. Vanmorgen noteerde het aandeel na opening beurs 18,65 euro. De heftigheid van de reactie van de markt werd vooral veroorzaakt omdat Buhrmann eind maart nog 28 miljoen nieuwe aandelen had uitgegeven. Tijdens de roadshow om de aandelen aan te prijzen werd met geen woord gerept over mogelijke problemen bij Buhrmann. Dit komt volgens Koffrie omdat de rapportage van de werkmaatschappijen aan het hoofdkantoor op de negende werkdag van de nieuwe maand plaatsvindt en de verminderde omzetten pas eind maart bekend werden.

Analist Daan Muusers van Friesland Bank Securities denkt dat Buhrmann een ,,adaquate eerste stap'' heeft gezet om het vertrouwen weer terug te winnen door ,,de boel open te gooien''. Maar hij zegt ook dat investeerders, vooral diegene die aandelen kochten tijdens de emissie, enige tijd hun reserves zullen houden want ,,vertrouwen komt te voet en gaat te paard''.

Buhrmann gaat tussen de 1.000 en 1.200 banen schrappen. De verwachting is dat de werkgelegenheid van het kantoorpersoneel in de VS weer aantrekt in de tweede helft van 2001. Analisten noemen echter het voorspellen van de economische ontwikkelingen in de VS koffiedik kijken. Hetgeen niet al te veel goeds voorspelt voor Buhrmanns plannen zijn beloftes waar te gaan maken.

    • Heleen de Graaf