Boekfest drijft uitgevers en boekverkopers uiteen

De Nederlandse Boekverkopersbond (Nbb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) ruziën over het Boekfest, de grote boekenmanifestatie die begin november in het Rotterdamse Ahoy' plaatsvindt. Daar zullen vooral uitgevers staan, die niet alleen hun auteurs onder de aandacht brengen, maar ook boeken zullen verkopen.

Dat laatste maakt de boekverkopersbond, die de belangen van de Nederlandse boekwinkels behartigt, bezorgd. In België trekt de Antwerpse boekenbeurs 180.000 bezoekers per jaar en een dergelijk succes zou veel klanten van de reguliere boekhandel kunnen weglokken. Mede daarom wil de Nbb een regeling treffen over de zogenaamde `boekhandelsmarge', de (meestal) veertig procent van de verkoopprijs die de uitgever zelf opstrijkt als hij zijn boeken zonder tussenkomst van een winkel verkoopt.

,,Wij willen dat geld besteden aan collectieve zaken, zoals boekpromotie,'' zegt Ari Doeser, de secretaris van de boekverkopersbond. ,,Zeker als na dit jaar blijkt dat de beurs een succes is en er een vervolg komt. Als de uitgevers daar niet aan willen meewerken, dan gaan wij opnieuw kijken naar onze bijdragen aan de gezamenlijke activiteiten.''

Gerhard Brijder, secretaris van de Groep Algemene Uitgevers van het Nederlands Uitgeversverbond, heeft weinig begrip voor die harde opstelling van de boekverkopers. ,,We moeten eerst nog maar eens zien of het Boekfest een succes wordt. Bovendien gaat het lang niet alleen om verkoop en moeten de uitgevers behoorlijke kosten maken om er te kunnen staan. Verder zijn ook de boekhandelaren uitgenodigd om te komen. Het is voor iedereen een experiment. Het lijkt me wat vroeg om nu al zo'n harde opstelling over het geld te kiezen.''

    • Arjen Fortuin