`Australiërs proefkonijn bij proeven kernwapens'

De Australische regering stelt een onderzoek in naar de bewering dat Australische soldaten als proefkonijn gebruikt werden in atoomproeven in de jaren vijftig en zestig. Volgens onderzoeker Sue Rabbitt Roff voerde het leger experimenten uit om vast te stellen welke kleding sterke nucleaire straling kon doorstaan. Dit gebeurde tijdens kernproeven door de Britse regering, voor de westkust en in de woestijn van Australië. De soldaten moesten bepaalde kleding aantrekken en ,,enkele uren of dagen na de detonatie van kernwapens'' door het testgebied lopen, aldus Roff. De regering zei te onderzoeken wie bij de proeven betrokken was en hoe het met hun gezondheid gesteld is. Zeker dertig mensen hadden al eerder een klacht ingediend tegen de Australische regering omdat zij als proefkonijn zouden zijn gebruikt.