Amsterdam

Soms herleeft de humor van de beursvloer in de rechtbank waar de beursfraudeprocessen hun ontknoping naderen. Verdachten, veroordeelden en vrijgesprokenen klitten tijdens schorsingen bij elkaar in wat nu al grappend de Clickfonds-community genoemd wordt. FIOD-rechercheur Edwin van Dijk, die veel van de verdachten tegenover zich had, was gisteren getuige. Bij aankomst feliciteerde hij met een stevige handdruk Nico Anthonie, een van oud medewerkers van Strating Effecten die recent is vrijgesproken.

Die werd een beetje overdonderd: ,,Hij feliciteerde me'', zei hij verbaasd terwijl Van Dijk verder liep. Maar de wrok zit diep en de humor ligt op straat. Anthonie hervond zich snel en liet zijn rechterhand zien: ,,Hé jongens, zie je dat: ik ben opeens mijn ring kwijt.''

Tijdens het lopende proces rond effectenhuis Leemhuis en Van Loon speelt zich óók een publiekelijk koningsdrama af. Ex-directeur Ad van der R. wenst niet in één ruimte te verkeren met medeverdachte Han Vermeulen, die hij verantwoordelijk acht voor zijn beschuldigingen. Maar rechter Mastboom wil hem toch graag persoonlijk ondervragen. Misschien kan dat als Vermeulen weg blijft? Van der R.'s advocaat snelde met zijn GSM de zaal uit om het zijn cliënt voor te leggen. Vijf minuten later was hij terug: akkoord.

Vermeulen, die zich tot dan toe stil had gehouden, liet prompt weten ,,alle zittingsdagen bij te blijven wonen''. Waardoor Van der R.'s stoel alsnog leeg zal blijven. Vermeulen herhaalde na afloop op z'n Amsterdams nog maar eens wat hij al drieënhalf jaar over de beursfraude zegt: ,,Ach ja: 't is een drama.''

    • Joost Oranje