Als je ouders Disney-gek zijn

HOE ZOU JE het vinden als je vader zo gek is op Disney dat hij het hele huis volhangt met Disney-spullen? Voor de zusjes Yentl (7), Leslie (10) en Stefanie (12) Knaap uit Hilversum is dat heel normaal. Ze eten van Mickey Mouse-borden, drinken uit Goofy-bekers en slapen onder Winnie de Poeh-dekbedden. Overal bij hun thuis zie je stripfiguren uit Disney-films. Aan het plafond hangt een vliegtuigje met Donald Duck erin, in een hoek staat een Pluto-hok en op de ramen zijn grote doorzichtige Sneeuwwitje-stickers geplakt. Zelfs de drie poezen eten uit Pocahontas-bakjes.

,,Mijn moeder vindt het ook wel leuk'', zegt Leslie. ,,Maar mijn vader is de grootste fan. Dat begon toen Yentl net was geboren. Zij sliep bij oma en toen zijn wij met z'n allen naar Disneyland Parijs gegaan. Nu gaan we bijna elke maand en wil mijn vader alles van Disney hebben. Als het niet in Nederland te koop is, bestelt hij het op internet uit Amerika.''

De vader van de meisjes heet Ron. Eigenlijk is het een hele gewone vader, maar dan met een Disney-das. Wie vindt hij het leukst? ,,Dagobert Duck,'' zegt Ron. ,,Omdat hij zelf rijk wil worden,'' roept Leslie. ,,Ja,'' lacht Ron. ,,Maar dat gaat niet lukken, want deze hobby is best duur. Iedere maand kost het tweeduizend gulden.'' In het stoepje voor het huis van de familie Knaap is met rode bakstenen het hoofd van Mickey Mouse gelegd. Ook op het tuinhuisje zit een Mickey-hoofd en in de gang hangen maskers van ontelbaar veel Disney-figuren. Met kerstmis versieren Yentl, Leslie, Stefanie en hun ouders niet één, maar vijf kerstbomen, elk met ballen van een ander Disney-figuur.

En de slaapkamers? Ja hoor, helemaal in Disney-stijl. Die van Yentl lijkt op het huis van Winnie de Poeh: op één muur zijn al zijn vriendjes geschilderd en het bed ligt vol met Poeh-knuffels. Yentls lievelingsfiguur is Iejoor, de langorige ezel. ,,Want die kijkt altijd zo zielig.'' Ze laat een knuffel-Iejoor zien. ,,Die heb ik gisteren op de kermis gewonnen.'' Leslies kamer is helemaal roze en heeft een hemelbed. ,,Het is een prinsessekamer'', zegt ze. ,,Net als die van Sissi.'' En in de slaapkamer van hun ouders is Cruella de Vil uit 101 Dalmatiërs heel groot op de muur geschilderd. Alleen Stefanie heeft geen Disney-kamer. Op haar muur zie je paarden. Stefanie: ,,Vroeger vond ik het wel leuk, maar nu niet meer. Ik hoef al die poppenkastfiguren echt niet in mijn kamer. Eerst viel het wel mee, maar nu hebben we ook een Disney-keuken en een Disney-badkamer. Het wordt hier best wel vol.''

Walt Disney, de man die de Disney-figuurtjes heeft verzonnen, woonde in Amerika. Daarom is daar het eerste en grootste Disney-pretpark van de hele wereld. Een paar jaar geleden zijn Yentl, Leslie en Stefanie er geweest. ,,We gingen met het vliegtuig'', vertelt Yentl. ,,Dat was heel ingewikkeld want we hadden vijf uur vertraging.'' Maar ze vond het wel spannend. ,,We hebben best veel van Amerika gezien. Als we in de bus naar het park zaten.''

Volgend jaar gaan in april de Disney Studio's in Parijs open. Dan gaat het hele gezin dus weer naar Frankrijk, want ze willen de opening niet missen. Maar de grootste Disney-reis gaan ze pas over vier jaar maken. Ron: ,,Dan gaat in Hongkong een nieuw pretpark open. Het lijkt me leuk om daar met het hele gezin heen te gaan. En nog mooier zou het zijn om daarna drie maanden lang alle Disney-parken in de wereld te bezoeken.'' Of Yentl, Leslie en Stefanie dan mee gaan, weten ze nog niet. Stefanie: ,,Hongkong is wel heel erg ver, hoor. Ik wil liever een paard in de tuin.''

    • Eveline Stoel