Ack eek chee

Het is jammer dat er van Escape from Monkey Island geen Nederlandse versie bestaat. Het cartoonachtige avontuur van de piraat Guybrush Threepwood zal vooral kinderen aanspreken. De raadsels zijn relatief simpel en de grapjes eigenlijk net iets te flauw voor volwassenen. Omdat Escape from Monkey Island, het vierde spel in een serie, een klassiek avonturenspel is met veel tekstuele aanwijzingen, is het alleen geschikt voor kinderen die heel goed Engels spreken.

Guybrush Threepwood, een onhandige man die ervan droomt piraat te zijn, en Elaine Marley, de gouverneur van een eiland genaamd Mêlée, keren terug van hun huwelijksreis. Onderweg worden ze ontvoerd door piraten. Guybrush wordt vastgebonden aan de mast en slaagt er, met behulp van de speler, in om een kanon af te vuren. Als het bruidspaar veilig op Mêlée aankomt, wacht ze een leeg strand. Er is geen welkomstcomité voor gouverneur Elaine Marley. Tijdens haar afwezigheid heeft de corrupte politicus Charles L. Charles de macht gegrepen en de bevolking wijs gemaakt dat ze dood is.

Terwijl Elaine bezig is met haar campagne om herkozen te worden, beleeft echtgenoot Guybrush allerlei avonturen met apen, dieven, piraten en voodoo-aanhangsters. De apen verslaan is een heidens karwei. Ze spreken een merkwaardig taaltje, dat een belangrijke rol speelt in de gevechten. Een dronken aap kan alleen een boze aap verslaan als hij ,,ack eek chee'' zegt. Wil de dronken aap de uitdagende chimpansee verslaan, moet hij ,,chee oop eek'' zeggen.

Er zijn op internet verschillende walk throughs en cheat-sites te vinden met de juiste kretencombinaties.

De ouderwetse bediening van het spel vormt een groot contrast met de gelikte dreidimensionale beelden en de verrassende geluidseffecten. De speler beweegt zich door het spel met het toetsenbord. De pijltjestoetsen en de enterknop zijn het belangrijkste wapen in Guybrush' strijd tegen de slechte piraten en de apen. De speler moet alle handelingen – meestal vier – waaruit Guybrush kan kiezen één voor één met de pijltjestoetsen selecteren en uitproberen. Na elke foute keuze maakt Guybrush een lollige opmerking. (,,Je denkt toch niet echt dat ik dat ga doen?'')

Fans van de eerdere Monkey Island-spellen (The Secret of Monkey Island, LeChuck's Revenge, The Curse of Monkey Island) zijn enthousiast over het nieuwe deel in de serie. Op alle bekende gamewebsites wordt The Escape from Monkey Island de hemel ingeprezen. Gamespot.com gaf het spel een 8,1 en riep het uit tot het adventure van het jaar. Bezoekers van de site waardeerden het spel zelfs met een 9.

Het spel wordt vooral gewaardeerd wegens de vele grapjes en verwijzingen naar het echte leven. De naam Guybrush is bij toeval ontstaan, zo is te lezen op een van de vele fansites. Het grafische programma Dpaint, waarmee gamesdesigner Ron Gilberts in 1989 de eerste versie van Monkey Island maakte, voorzag alle plaatjes van het achtervoegsel `brush'. Omdat de hoofdpersoon nog geen naam had, noemde Gilberts hem `guy'. De Starbuccaneer winkel verwijst naar de keten van Starbuck's koffiezaken. Het meisje dat bij de bank werkt, zegt dat ze de showbusiness in wil, maar dat ze geen ervaring en talent heeft. Britney Spears dus. ,,I should have brought my Latin for scummies book'', zegt Guybrush als hij een Latijnse tekst leest, wat een verwijzing is naar de For Dummies-boeken die in de Verenigde Staten veel verkocht worden.

Escape from Monkey Island. LucasArts. Voor Windows 95 en nieuwer Prijs 99 gulden. Er zijn ook versies voor Mac en PlayStation 2).

(www.lucasarts.com)

    • Marie-José Klaver