Woede om intolerante imams

Belangenorganisaties zijn gegriefd door wat imams over homoseksuelen zeggen. Ze willen dat premier Kok stelling neemt tegen de `absurd intolerante' uitspraken.

De belangenorganisatie voor homoseksuelen, het COC, is ,,ontzet''. Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant is bang voor ,,een kruitvat''. Via zijn blad stromen ,,honderden'' reacties binnen van verontruste homoseksuelen. En directeur Ahmed Aboutaleb van het multicultureel centrum Forum vindt het ,,zeer onterecht'' dat imams in Nederland zich niet juist uitspreken vóór tolerantie ten aanzien van homoseksuelen. ,,Dat is hun taak. Als ze dat niet doen, ontkennen ze hun verantwoordelijkheid.''

Ze reageren op uitspraken van imams van de vier grootste moskeeën van de vier belangrijkste islamitische stromingen in Nederland, gisteren in deze krant. De imams waren, in navolging van de Rotterdamse imam Khalil el-Moumni, eensgezind in hun afkeuring van homoseksualiteit. Imam Mohamed Shafiqur Rehmaan van de Taibah moskee zei dat homoseksualiteit ,,een groot gevaar'' is, dat tot ,,uitsterven'' zou kunnen leiden. Imam Faruk Özer van de Aya Sofia moskee zei ,,als er geen families meer zijn, gaat alles kapot''. En imam Faruk Gorgülü van de Sultan Ahmet moskee noemde homoseksualiteit ,,een groot probleem'' en stelde dat homoseksuelen zich moeten laten ,,behandelen in het ziekenhuis''.

Een moeder van een homoseksuele jongen heeft de eerste aangifte tegen de `Amsterdamse' imams al gedaan. Het openbaar ministerie in Amsterdam laat in een reactie weten de uitspraken van de imams ,,zeer goed te zullen bestuderen''. Een beslissing over een mogelijk strafrechtelijk onderzoek volgt later, aldus een woordvoerder.

De homo-belangenorganisaties voelen zich ondertussen ernstig gegriefd. De Rotterdams imam stond kennelijk niet alleen, constateren zij. Mabel Elzinga van het homo-jongerentijdschrift Expreszo vindt de opmerkingen ,,respectloos''. Het COC wil dat premier Kok namens de Nederlandse regering ,,krachtig stelling neemt tegen de absurd intolerante uitspraken.'' Volgens bestuurslid Henk Jakobsen is ,,de maat nu echt wel vol''. Hij vindt dat de imams met hun uitspraken een ,,kleine groep Marokkaanse jongeren absoluut een steun in de rug geeft om homoseksuelen lastig te vallen.'' Volgens Jakobsen moet er op korte termijn een breed maatschappelijk debat worden gevoerd over de vraag of dergelijke uitlatingen, ondanks de vrijheid van godsdienst, wel door de beugel kunnen.

Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant vindt ook dat politici krachtig stelling moeten nemen. Uit de reacties die binnenkomen spreekt volgens hem ,,een grote angst''. Hij begrijpt dat de imams vanuit religieus oogpunt homoseksualiteit uit den boze vinden, maar dat ze niet luid en duidelijk pleiten voor verdraagzaamheid vindt hij ,,een acuut probleem.''

Een Nederlandse imam-opleiding zou kunnen helpen, denkt Aboutaleb. Hij ziet in de genuanceerdere uitlatingen van de jongste, Nederlands-sprekende imam nieuw bewijs voor de noodzaak van zo'n opleiding.

    • Yasha Lange