VUURWERKRAMP

Om drie uur lijkt het nog een klein brandje, in de vuurwerkopslagplaats aan de Tollensstraat in Enschede. Maar om half vier beginnen de explosies. Het is 13 mei 2000, midden in een Nederlandse woonwijk ontploft een vuurwerkfabriek. Er komen 22 mensen om het leven. Nog eens 600 mensen raken gewond. Honderden woningen worden verwoest.

Een jaar later loopt het onderzoek naar de oorzaken van de ramp nog steeds, ook al heeft de op 26 mei 2000 ingestelde commissie-Oosting haar rapport in februari 2001, enkele maanden later dan beoogd, al gepresenteerd. Dat rapport bevatte echter geen sluitende verklaring.

De huidige stand van zaken: een 33-jarige Enschedeër die verdacht wordt van brandstichting bij het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, blijkt op 1 januari 2000 al tegen een plaatsgenoot te hebben gezegd dat de vuurwerkfabriek zou gaan ontploffen. De twee directeuren van S.E. Fireworks worden ook nog steeds vervolgd. De aanklacht tegen hen betrof oorspronkelijk het overtreden van de milieuregels op hun terrein, maar werd eind vorige maand uitgebreid met `brand door schuld'. Daarmee worden de twee direct verantwoordelijk gehouden voor het omkomen van 22 mensen.