VIDEOJOURNAAL KOPENHAGEN

,,Logisch dat deelnemers aan het Eurovisie Songfestival in de vergetelheid raken en dat het evenement kwalitatief gezien niet bijster interessant is. Artiesten die echt goed zijn bedenken zich wel twee keer voordat ze meedoen aan iets dat stelselmatig door journalisten de grond in wordt geboord.''

Als iemand de keerzijde van het songfestival kent, is het Johnny Logan. Hij won driemaal voor Ierland. De media hebben het evenement verpest, zegt Logan vandaag in een interview op www.nrc.nl. Het heeft de laatste jaren weinig blijvers opgeleverd. ,,In de jaren tachtig haalden de liedjes nog de top van de hitparade. Dat is sindsdien niet meer gebeurd.'' En dan quasi-naïef: ,,Hoe zou dat nou komen?''

Logan is deze week in Kopenhagen om zijn nieuwe cd te promoten, waarop onder meer een up tempo-versie van Hold me now, waarmee hij in 1987 voor de tweede maal het Eurovisie Songfestival won en een saxofoonloze uitvoering van de hit waarmee het in 1980 allemaal begon, What's another year.

Logan heeft in de loop van zijn al twintig jaar durende carrière geleerd het festival als marketingtool te gebruiken voor nieuwer werk. ,,Ik heb alles aan het festival te danken en er heel veel geld mee verdiend. Maar het is tevens mijn doodskus geweest. Ik heb duetten gezongen met Montserrat Caballé, voor de paus en de Britse koningin opgetreden, onder anderen met Mike & the Mechanics samengewerkt; maar dat wordt `vergeten'.''

Logan weet niet hoe het festival een beter imago kan krijgen. Maar een praktische tip heeft hij wel voor de organisatie: de puntentelling aanpakken. Die heeft nu te veel met geografie en geschiedenis te maken. ,,Ik heb wel eens gedacht; de enige reden dat Ierland zo vaak gewonnen heeft, is omdat wij nooit een deelnemend land zijn binnengevallen in een oorlog.''

Eurovisie Songfestival, NOS, zaterdag, Ned.2,

20.25-0.05u.