Verplicht Duits voor ambtenaren

Ambtenaren in Berlijn mogen geen Engels meer praten. Ook andere buitenlandse talen zijn uit. Het stadsbestuur van Berlijn, de Senat, wil nog slechts in uitzonderingsgevallen toestaan dat een andere taal dan Duits binnen de ambtelijke voertaal wordt gebruikt.

Het voorstel is afkomstig van de conservatieve christen-democratische wethouder Eckart Werthebach. Deze week werd het aangenomen. Prompt werd het huishoudelijk reglement voor ambtenaren aangepast. Ambtenaren zijn verplicht zich aan de nieuwe regel te houden. Sancties blijven evenwel uit. Werthebach is senator van Binnenlandse Zaken, een soort minister van de deelstaat Berlijn. Hij vreest dat oudere mensen de aansluiting verliezen, als de ambtelijke taal almaar vaker met Engelse woorden wordt doorspekt. De maatregel moet taalvervuiling tegengaan. De 140.000 Berlijnse ambtenaren moeten het goede voorbeeld geven. Werthebach: ,,De publieke sector heeft een belangrijke verantwoordelijkheid bij het behoud en de verdere ontwikkeling van de Duitse taal.'' Onnodige anglicismen als outsourcing en new economy zijn hem een doorn in het oog. Niet eerder werd het Engels in Berlijn zo nadrukkelijk taboe verklaard. En dat terwijl de stadsreiniging juist een speelse campagne voert waarbij in gebroken Engels wordt geadverteerd voor een schone stad.

    • Willem Wansink