Verantwoord wonen in tuinstad

Een halve eeuw geleden werden in Amsterdam-West modelwoningen ingericht. Nu doen ze dienst als `gewone' woningen.

Vijftig jaar geleden was de tuinstad Nieuw-West in Amsterdam volop in aanbouw. De tuinstad, ontworpen door stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren met licht, lucht en ruimte als uitgangspunten, was bedoeld als een oord waar het leven mooier, beter en schoner zou zijn dan voor de oorlog. Hoe de mensen er moesten wonen, werd duidelijk gemaakt in modelwoningen die door de Stichting Goed Wonen werden ingericht. De moderne woningen moesten niet worden volgezet met zware eikenhouten meubels, zo propageerde Goed Wonen, maar met lichte `verantwoorde' meubelen.

Nu, aan het begin van de 21ste eeuw, verkeert de tuinstad Nieuw-West in een crisis. De woningen voldoen niet meer aan de huidige eisen en de overvloedig aanwezige openbare ruimte dreigt te verloederen. Er worden woningen afgebroken en de ruimte wordt veelal gevuld met laagbouw met tuintjes.

De Stichting De Driehoek, die zich bezighoudt met `het ontwikkelen van een integrale visie op wonen, werken en welzijn', vraagt aandacht voor verleden en de toekomst van de tuinstad. De Stichting heeft de modelwoningen, die in de jaren vijftig werden gefotografeerd door Jan Versnel, opnieuw laten vastleggen door fotograaf Bart Sorgedrager. De oude en nieuwe foto's zijn gebundeld in het boek `Goed Wonen in Nieuw-West' dat vandaag is verschenen. Ook heeft de Stichting 16 woningen in de Willem Nuijenstraat 25-30 laten inrichten, die een beeld moeten geven van verleden en toekomst van de tuinstad.