Tom Waits eist 100 miljoen van MP3

De zangers Tom Waits en Randy Newman en leden van de rockband Heart eisen ruim 100 miljoen gulden van de online muziekaanbieder MP3.com. De artiesten vinden dat ze recht hebben op een schadevergoeding omdat MP3.com hun liedjes illegaal op het internet aanbiedt.

De artiesten beschuldigen het bedrijf ervan liedjes van hun cd's te hebben omgezet in mp3-formaat, waarna ze op de internetsite MyMp3.com werden geplaatst. Daardoor konden tienduizenden internetgebruikers de liedjes kopiëren zonder auteursrechten te betalen. ,,De kunstenaars hebben hun inspanningen nu gebundeld om hun waardevolste bezit, hun liedjes, te beschermen'', aldus een van de advocaten.

Het Amerikaanse bedrijf legde vorig jaar al een conflict met de vijf grootste platenmaatschappijen bij door hen 130 miljoen dollar (zo'n 325 miljoen gulden) schadevergoeding te betalen. Die grote vijf gaven MP3.com vervolgens een licentie, maar niet alle platenmaatschappijen hebben zich daarbij aangesloten. De artiesten die nu een aanklacht hebben ingediend, beheren zelf de auteursrechten over hun liedjes.