Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de kansen van de Italiaanse kandidaat voor het premierschap Silvio Berluscuni en een gesprek met de secretaris-generaal van de NAVO Lord Robertson over het raketschild van Bush en de bemoeienis van de NAVO met de crisis in Macedonië. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Portret van de Franse Christine Marchal van de European Broadcasting Union die wordt gezien als de drijvende kracht achter de professionalisering van het Eurovisie Songfestival. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Aandacht voor de bondgenoten van Silvio Berlusconi in zijn verkiezingsstrijd en een gesprek met P. Cloo, directeur van de Rijksdienst voor Keuring van Vee en Vlees, over onder andere de vraag of de MKZ-crisis nu voorbij is. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. Reconstructie van de invoering van een nieuwe zomerdienstregeling bij de NS in 1961 die op zo'n chaos uitliep dat de directie besloot alle wijzigingen ongedaan te maken. Ned.3, 20.42-21.15u.

Histories. Slot van een serie over de aanval van Hitler op de Sovjet-Unie. Na de Slag om Stalingrad was het tij gekeerd. Hitlers troepen werden bijna permanent in de verdediging gedrongen. Canvas, 20.55-21.50u.

Zembla. Over de dilemma's van de veeartsen bij het uitbreken van mond- en klauwzeer. De dierenartsen schipperen tussen de belangen van boer, volksgezondheid en het welzijn van de dieren. Ned.3, 21.15-22.00u.

Ritueel 2001. In dit deel over de rol en betekenis van rituelen in onze samenleving gaat het om initiatierituelen in het Leger des Heils, de zeevaart, een jeugdbende en de Ghanese gemeenschap. Ned.1, 22.50-23.17u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Discussie met advocaten, nabestaanden en politiedeskundigen over de vraag waarom de gegevens van iedere Nederlander niet in een DNA-databank zijn opgeslagen. Ned.1, 21.39-22.22u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn kunstenares Ans Markus, de Rotterdamse dichter en performer Jules Deelder en de Nederlandse crooner Eddy Doorenbos. RTL4, 22.45-23.45u.

MUZIEK

Lola da musica. Portret van Arno Hintjens, de Vlaamse zanger die zijn carrière onlangs een nieuwe impuls gaf met een cd en tournee. Ned.3, 20.00-20.42u.

FILM

Jumanji (Joe Johnston, 1995, VS). Verfilming van kinderboek van Chris Van Allsburg moet het vooral hebben van de speciale effecten: een in drijfzand veranderende, golvende houten zoldervloer bijvoorbeeld. Kinderen ontdekken een gezelschapsspel dat een doos van Pandora blijkt te zijn: olifanten, neushoorns, reusachtige insecten, ander Afrikaans onheil én Robin Williams komen eruit tevoorschijn. Net5, 20.30-22.20u., met reclame.

Murder at 1600 (Dwight Little, 1997, VS). Amerikaanse president is een van de verdachten in voorspelbare actiethriller met Wesley Smipes als rechercheur die moord op secretaresse in het Witte Huis onderzoekt. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. Scent of a Woman (Martin Best, 1992, VS). Al Pacino geeft onnavolgbaar gestalte aan een blinde, verbitterde, aan beroepsdeformatie lijdende luitenant-kolonel b.d. die zich van vuilbekkende bullebak ontwikkelt tot een gepassioneerd pleitbezorger voor de ongecorrumpeerde jeugd. Voor het overige een eendimensionaal melodrama over een ervaren rot en een groentje (Chris O'Donnell) die tot elkaars gezelschap zijn veroordeeld. RTL5, 21.30-0.15u., met reclame.

. Sous le soleil de satan (Maurice Pialat, 1987, Frankrijk). Statische enscenering en overvloed aan plechtige dialogen kunnen zowel ergernis als bewondering wekken. Gérard Depardieu is een met geloofstwijfel kampende dorpspastoor die zich ondanks zelfkastijding bezocht ziet door duivelse fenomenen, waaronder zondares Sandrine Bonnaire. TV5, 22.15-24.00u. & morgen, 14.15-16.00u.

Jaws - The Revenge (Joseph Sargent, 1987, VS). Derde, uitgebluste vervolg op succesthriller van Steven Spielberg. Weduwe van politieman Roy Scheider neemt op de Bahama's wraak op de haai. Net5, 22.20-23.55u., met reclame.

Persuasion (Roger Mitchell, 1995, Eng./Fr./VS). Discrete, voor de televisie bedoelde verfilming van laatste roman van Jane Austen (1775-1817) bevat zelfs naar de maatstaven van Austen weinig drama. Ongehuwde, intelligente en gevoelige Anne Elliott (Sophie Thompson, het zusje van Emma) ontmoet kapitein Wentworth, met wie ze tot acht jaar eerder verloofd was. Haar heimelijk gekoesterde hoop op een tweede kans wordt belemmerd door de onfortuinlijke positie van haar familie. ARD, 23.00-0.40u., nagesynchr.

Hearts of Darkness: a Filmmaker's Apocalypse (Fax Bahr & George Hickenlooper, 1992, VS). Even aangrijpende als amusante documentaire over totstandkoming van legendarische Vietnamfilm Apocalypse Now. Met regisseur Francis Ford Coppola in steeds verdergaande staat van twijfel en acteurs als Martin Sheen en Dennis Hopper in verbazing over de waanzin van drugs en natuurrampen. ZDF, 0.15-1.45u., nagesynchroniseerd.

Silver Streak (Arthur Hiller, 1976, VS). Succesrijke komische thriller, met romantische inslag, drijft voor belangrijk deel op timing van Gene Wilder. In trein tussen Los Angeles en Chicago is hij getuige van een moord. BBC1, 0.40-2.30u.

Pas très catholique (Tonie Marshall, 1993, Frankrijk). Non-conformistische en cynische vrouwelijke privé-detective (Anémone) komt zichzelf en haar verleden tegen in energieke, authentieke Franse variatie op Amerikaans genre. ARD, 1.00-2.35u., nagesynchroniseerd.

. Knock on Wood (Norman Panama & Melvin Frank, 1954, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, SBS6, 13.20-15.10u., onderbroken door reclame.