Selectie Muziek

Händel

Het oratorium Israel in Egypt van Händel wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging en solisten olv Paul McCreesh. 14 mei 20u15 Grote Kerk Naarden; 15 mei 20u15 De Doelen Rotterdam; 16 mei 20u15 Westerkerk Amsterdam; 18 mei 20u15 Concertgebouw Haarlem; 19 mei 20u15 De Oosterpoort Groningen.

Het oratorium Belshazzar van Händel wordt uitgevoerd door het Utrechts Barok Consort, het Collegium Ad Mosam en solisten olv Jos van Veldhoven. 11 mei 20u Geertekerk Utrecht; 12 mei 20u Waalse Kerk Amsterdam.

Schnittke

Het Residentie Orkest, de Capella Russia, de sopraan Maria Shaguch en de bariton Alexander Kisselev voeren olv Valery Plyansky een Russisch programma uit: het ballet-oratorium Ode, Méditation sur la majesté de Dieu (1928) van Nicolas Nabokov en de Zesde symfonie (1992) van Alfred Schnittke. 17 mei 20u15 De Doelen Rotterdam; 18 mei 20u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag.

Combattimento

Het Combattimento Consort Amsterdam speelt olv Jan Willem de Vriend het programma Tempora mutantur (Tijden veranderen) met muziek op de grens van verschillende stijlen van Telemann, Wilhelm Friedemann Bach, Dittersdorf en Haydn. 13 mei 15u15 Kleine Zaal Concertgebouw Amsterdam; 14 mei 20u Grote Kerk Alkmaar.

Tjeerd Top

Tjeerd Top, onlangs de winnaar van het 18de Nationaal Vioolconcours Oskar Back, treedt twee keer op bij het Nederlands Kamerorkest olv Hans Vonk in de Romances voor viool en orkest van Beethoven. Verder op het programma: de Danses concertantes van Strawinsky, Zes nocturnes van Bon en de Serenade voor strijkers van Tsjaikovski. 11, 12 mei 20u15 Grote Zaal Concertgebouw Amsterdam.

Gene Carl Band

De brute moord op homoseksueel Matthew Shepard was voor toetsenist Gene Carl de aanleiding om Wyoming Elegy te schrijven. Dit stuk zal samen met de Below Paradise suite op 10 mei worden opgevoerd in het Haagse Korzo theater en op 11 mei in Lokaal 01 in Breda. Carl wordt bijgestaan door een achtkoppige band met daarin onder andere Michael Vatcher en Tony Overwater.

Wolfert Brederode Eric Ineke QuintetDit kwintet onder gedeelde leiding van pianist Wolfert Brederode en drummer Eric Ineke laveert kunstig tussen straight ahead jazz en vrije improvisatie. Ter promotie van hun nieuwe cd Pictures of You speelt het vijftal op 11 mei op het ANOVA Jazzfestival in Amersfoort, een dag later in het Amsterdamse BIMhuis en op 15 mei in Musis Sacrum in Arnhem.

Les Trois Jours

Voor de elfde keer worden er op vier grote podia een weekendlang de grenzen tussen jazz, rock en elektronische muziek uitgegumd. Het programma van deze editie van Les Trois Jours telt onder andere de groepen van pianovirtuozen Simon Nabatov en Bojan Zulfikarpasic, het gloednieuwe duo Bum Cello en de spectaculaire Bulgaars/Noorse formatie Farmers Market. Op 10, 11 en 12 mei in het Grand Theatre in Groningen, 10 en 11 mei in het BIMhuis, en op 12 en 13 mei in het Rotterdamse Popular en het SJU Jazzpodium.