Selectie Galerie

Gé-Karel van der Sterren

Vier jaar geleden maakte Gé-Karel van der Sterren zijn solodebuut bij Galerie Fons Welters met kleurrijke schilderijen van vreemde, langgerekte beesten en landschappen. In de afgelopen jaren hebben die overdreven vormen plaatsgemaakt voor wat rustigere beelden. Maar zijn voorkeur voor buitenissige onderwerpen heeft Van der Sterren gehouden: zijn nieuwe schilderijen laten voorstellingen zien van sneeuwpoppen, balkons, tuinstoelen en vogelhuisjes. T/m 16 juni in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie over de kunstenaar, geschreven door criticus Paul Groot.

Demolition Derby

Zaterdag 12 mei om 14u vindt in Den Bosch de Demolition Derby plaats, een verwoestende race met tot kunstwerken omgebouwde auto's. Kunstenaar Federico DOrazio bedacht het concept, de uitvoering is in handen van studenten van het Sandberg Instituut, de Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en twee kunstopleidingen in Los Angeles. Een Amerikaans en een Nederlands team nemen het in de wedstrijd tegen elkaar op, net zo lang tot er één rijdende demolition car overblijft. Na de race wordt in Stichting Artis een tentoonstelling geopend over autocultuur, waar kunstenaars als Atelier van Lieshout, Maurice Braspenning, Betsabee Romero en Sean Duffy hun werk laten zien. T/m 3 juni, Boschveldweg 471, Den Bosch. Do t/m zo 13-17u.

Tàpies

Het werk van de Spaanse kunstenaar Antoni Tàpies (1923) is vaak duister en somber van aard. Zijn schilderijen ontwikkelde hij als een verzet tegen de kunst van de schoonheid. Ook maakte hij zogenaamde anti-esthetische objecten, samengesteld uit alledaagse voorwerpen en afval. Met zijn werk had Tàpies grote invloed op kunstenaars als Joseph Beuys en Cy Twombly. Galerie De Rijk stelde een tentoonstelling samen met ruim dertig schilderijen, objecten, grafiek en werken op karton van deze beroemde kunstenaar. T/m 1 juli, Noordeinde 105, Den Haag. Do t/m za 11-17u, zo 13-17u.

Kunstbeurs De Kar

De onlangs gerestaureerde Van Nelle Fabriek in Rotterdam biedt dit weekeinde onderdak aan De Kar, een beurs voor moderne en hedendaagse kunst. 42 galeries uit binnen- en buitenland tonen in de fabriek schilderijen en beelden, maar ook glaskunst, sieraden en films. Er is werk te zien van o.a. Zadkine, Panamarenko, Arman, Kees van Dongen, Karel Appel en Andy Warhol. Het Rotterdams Fonds voor de Film stelde een filmprogramma samen dat tijdens de beurs in een aparte zaal vertoond wordt. 10 t/m 13 mei, do en vr 13-22u, za en zo 11-18u. Van Nelle Fabriek, Ring Rotterdam, afslag 13 richting Overschie.

En verder

Tekeningen van Lily van der Stokker t/m 3 juni in Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; schilderijen van Jan Andriesse t/m 26 mei in Galerie Onrust, Planciusstraat 9A, Amsterrdam; sculpturen van Theo Niermeijer t/m 26 mei in Galerie Espace, Keizersgracht 548, Amsterdam; een installatie van Kirsten Geisler t/m 26 mei in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; schilderijen van Sandra Derks t/m 31 mei in The Living Room, Fokke Simonszstraat 10, Amsterdam; sculpturen van Nicolas Dings t/m 2 juni in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft; foto's van Dana Marshall t/m 26 mei in Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven; schilderijen van Klaas Gubbels t/m 27 mei in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond; schilderijen van Martijn Beukers t/m 2 juni in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.