Ruim 1.000 banen weg bij Buhrmann

Buhrmann onstlaat 1.000 tot 1.200 werknemers. Met deze ingreep wil 's werelds grootste handelaar in kantoorartikelen de winst weer op peil brengen en het vertrouwen herwinnen na een winstwaarschuwing in april.

De ontslagen zullen vooral vallen in Noord-Amerika waar Buhrmannn 50 procent van de omzet genereert en waar 900 banen verdwijnen. In Europa zal Buhrmann 200 tot 300 werknemers ontslaan. ,,Maar er zullen geen gedwongen ontslagen komen in Nederland'', zei bestuursvoorzitter Frans Koffrie vanmorgen tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Hij voegde eraan toe dat open vacatures voorlopig niet zullen worden opgevuld.

De ontslagen en het uitstellen van bepaalde investeringen moeten de kosten met met meer dan 100 miljoen euro verlagen. ,,Dit zal leiden tot een spoedige verbetering van de resultaten'', aldus het bedrijf.

De nettowinst voor afschrijvingen daalde met 11 procent in het eerste kwartaal naar 47 miljoen euro. De winst was in lijn met de verwachtingen van analisten en met Buhrmanns eigen voorspelling.

De winstdaling was vooral het gevolg van een lagere omzet in Noord-Amerika waar grote afnemers minder artikelen zoals kantoormeubels bestelden. De afnemers ontsloegen personeel in een reactie op de mindere economische groei. Dit gebeurde vooral met klanten in de technologiesector aan de Amerikaanse westkust. Koffrie zei dat hij verwacht dat deze trend niet lang zal duren. ,,Ik verwacht een herstel in de tweede helft van het jaar.''

Buhrmann verwacht dat de winst in het tweede kwartaal nog lager zal uitkomen vergeleken met dezelfde periode in 2000 maar denkt dat de operationele nettowinst voor afschrijvingen in 2001 zal stijgen tot ten minste 285 miljoen euro vergeleken met 266 miljoen euro in 2000. Buhrmann herhaalde dat de winst per aandeel met 15 procent zal stijgen in 2001 en 2002. Het aandeel Buhrmann steeg vanmorgen met 1,8 procent naar 19,35 euro maar is nog ver weg van de 30 euro die het noteerde vlak voor het in april een totaal onverwachte winstwaarschuwing gaf. Enkele weken eerder had Buhrmann nog aandelen geplaatst ter waarde van 690 miljard euro.

Investeerders dumpten het aandeel toen massaal en Koffrie zei dat hij hoopt dat de kostenbesparende maatregelen en het geven van uitleg over de waarschuwing het vertrouwen weer zullen herstellen. ,,Daar is tijd voor nodig en wij zullen vooral moeten waarmaken wat wat we beloven.''