Referendum vóór fusie om Haagse annexatie

De bewoners van Voorburg en Leidschendam willen dat hun gemeenten gaan fuseren. Een grote meerderheid, iets meer dan 90 procent in beide gemeenten, stemde gisteren in een referendum vóór een fusievoorstel van de beide gemeenteraden.

Leidschendam en Voorburg hopen door de vrijwillige fusie te bereiken dat zij geen grond hoeven af te staan aan buurgemeente Den Haag. Over anderhalve week vergadert de Tweede Kamer over een herindelingsplan van minister De Vries (Binnenlandse Zaken) voor Den Haag, waarbij met name de vinexlocatie Leidschenveen van de randgemeenten overgaat naar de stad.

Leidschendam en Voorburg voerden campagne voor de fusie onder de leus ,,landjepik nee, samenwerken ja.'' De opkomst bij het referendum lag gisteren met 53 procent ruim boven de 30 procent die nodig zijn om het overigens referendum geldig te maken. In de betwiste vinexlocatie Leidschenveen, die nog niet afgebouwd is, lag de opkomst op 62 procent. Ruim 97 procent van de bewoners stemde voor fusie.

Hoewel het referendum niet bindend is, benadrukten beide gemeenten gisteravond in een gezamenlijke verklaring dat de Kamer in hun ogen ,,dit signaal van bestuur en inwoners van beide gemeenten niet [kan] negeren''. Zij ,,mogen aannemen dat de uitslag door het parlement zal worden gerespecteerd'', vinden de gemeenten. Hun fusievoorstel stelt als voorwaarde dat zij geen grond hoeven in te leveren.

De burgemeester van Voorburg en Leidschendam openden begin dit jaar onverwacht fusiebepsprekingen na aansporing van minister De Vries zo hun `bestuurlijke `slagvaardigheid' te vergroten. Hij verwerkte in zijn wetsvoortstel voor de herindeling van Den Haag een voorstel tot vrijwillige fusie.