PARALLEL MET THEBE

Naar aanleiding van de vuurwerkramp speelt in het Rijkmuseum Twenthe met veel succes de voorstelling Oedipus. Tragedie van een stad van Hugo Claus. Het programmablad vermeldt: `Thebe – een stad getroffen door de pest. Enschede, een stad getroffen door een ramp... Hoe gaat de mens om met het noodlot? Hoe draagt de mens het ondraaglijke?' Op 10 mei opent in de Grote Kerk de tentoonstelling `Een jaar later'. Talrijke beeldend kunstenaars, onder wie de leden van het atelier Bamshoeve, exposeren op verschillende plaatsen in Enschede, Almelo en Zwolle nieuw werk. De Stichting Zeta ontwikkelde voor kinderen een `Lego-project'. Leerlingen van de basisscholen hebben met lego `hun ideale stad' gebouwd. Het Rijksmuseum Twenthe heeft aan de omwonenden een `Burenpas' uitgereikt. In een zijvleugel werd een Ontmoetingsruimte ingericht voor de nabestaanden en getroffenen. Studentenpastor Bert Koetsier maakte twee gedichten bij een diaserie door fotograaf R. Lengkeek die het aanstaande weekeinde te bezichtigen is. Koetsier dichtte: `uit de diepten/ roep ik/ uit de verwoesting/ uit de verwarring// maar mijn plek/ is de lucht in// uit mijn ellende roep ik/ keer U niet af.'