Opsplitsing BT en verkoop onderdelen

British Telecom werkt aan een opdeling van het concern. Het bedrijfsonderdeel mobiele telefonie gaat apart naar de beurs, de Gouden Gids-dochter gaat in de verkoop en het belang in Concert wordt aan AT&T verkocht.

De beslissing tot de uitverkoop, die het vertrouwen bij de beleggers moet herstellen, valt tegelijkertijd met het ophalen van 9,8 miljard euro (ruim 21 miljard gulden) bij bestaande aandeelhouders. Het gaat om de grootste emissie uit de Britse geschiedenis. Doel is om de torenhoge schuld, verkregen door de koop van licenties voor snel mobiel internetverkeer in Europa, te reduceren.

Dit heeft het Britse concern, waarvan het in Nederland actieve Telfort een volle dochter is, bekendgemaakt tijdens de publicatie van de cijfers over het vierde kwartaal. De onderneming heeft de afgelopen drie maanden bijna 3 miljard pond (10 miljard gulden) verlies geleden. Wegens de rode cijfers stopt het bedrijf met het uitkeren van dividend. De koers van het bedrijf ging vanochtend met ruim 6 procent onderuit.

British Telecom maakt een turbulente ontwikkeling door. Ruim twee weken geleden werd het vertrek aangekondigd van de sterk bekritiseerde topman Ian Vaillance. Verder zijn de afgelopen tien dagen niet-strategische belangen verkocht in Japan en Spanje. Deze verkopen brachten 5,2 miljard pond in het laatje, maar dat is onvoldoende om de schuldenlast van 28 miljard pond te verminderen. De uitgifte van nieuwe aandelen en de verkoop van een aantal onderdelen moet nu uitkomst bieden.

Volgens de nieuwe bestuursvoorzitter Christopher Bland, afkomstig van omroeporganisatie BBC, is ,,snelle actie door het management nodig om BT te transformeren''. Bland verklaarde vanochtend dat het bedrijf nu een ,,goede start maakt en de cultuur verandert''. De nieuwe voorman maakt volgens marktvorsers een einde aan de expansieve strategie van het bedrijf die is ingezet onder zijn voorganger.

In een jaar tijd is de koers van BT met ruim 40 procent gedaald. Investeerder uitten de afgelopen tijd in toenemende mate kritiek op het leidersduo Vallance en Peter Bonfield. De laatste heeft verklaard tot eind volgend jaar aan te blijven tenzij de onderneming hem eerder weg wil hebben.

Het Britse bedrijf was lange tijd het toonbeeld van een geslaagde technologische privatisering. Vooral op het terrein van mobiele telefonie aaste de onderneming naar marktleiderschap.