Onderzoek Romeinse sarcofaag

Archeologen zijn donderdagmorgen in Nijmegen begonnen met het leegscheppen van een loden sarcofaag uit de vierde eeuw na Christus. De sarcofaag is uniek in Nederland en vorige week tijdens bouwwerkzaamheden in het centrum van Nijmegen gevonden. In de kist is een vrouw begraven, waarvan het skelet donderdag langzaam aan het licht kwam.

De vondst van de loden sarcofaag plaatst Nijmegen definitief in het rijtje van belangrijkste Romeinse vestingsteden in Europa, zegt stadsarcheoloog Harry van Enckevort. Alleen vooraanstaande en rijke mensen uit die tijd kregen een loden kist, die voor gewone burgers onbetaalbaar was. Loden sarcofagen zijn tot nu toe alleen in Keulen, Trier en Parijs gevonden. De onbeschadigde vondst in Nijmegen is volgens Van Enckevort een ,,geweldig geluk'', want de straat waaronder de kist is gevonden is al heel vaak open geweest voor grondwerkzaamheden.

De opmerkelijk lange en smalle doodskist is in de loop der eeuwen helemaal dichtgeslibd met zand. Donderdag bleek al dat er maar een skelet in de kist ligt. Omdat het om een belangrijke vrouw moet gaan hopen de archeologen kostbaarheden en serviesgoed te vinden die de vrouw moesten begeleiden naar haar Eeuwige Huis. Enkele glasscherven en een soort kraal van een onbekend materiaal zijn al uit het zand gehaald naast de schedel van de overledene.

Van Enckevort verwacht dat er internationaal veel belangstelling zal zijn voor de Nijmeegse vondst. Over enkele weken zijn de vondsten te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen, waar alle archeologische resten worden bewaard.